Live

Sătui de lipsa de implicare a autorităţilor, oamenii dintr-un sat din Maramureş şi-au făcut singuri şosea

Data actualizării: Data publicării:

După ce s-au lovit de refuzul edililor, mai mulți localnici din Maramureș și-au făcut singuri… șosea. În satul Trestia, 90 de familii au pus mână de la mână și, cu banii adunați, au cumpărat materialele necesare pentru a betona o porțiune de drum. Primarul comunei admite că drumul necesita reparații, însă spune că instituția pe care o conduce nu dispune de fondurile necesare în acest sens.

Pe Augustin Bărbos l-am întâlnit în timp ce transporta, cu tractorul, piatră de carieră pentru drumul construit de localnici. În total, 90 de familii au contribuit fiecare, în medie, cu 100 de lei. Așa au reușit să adune 9250 de lei.

"S-au strâns bani. Și eu am dat și ia, uite, vin aici la muncă patriotică. Pe aici umblă tot satul, de ce să nu fie bun?!", se întreabă Augustin Bărbos.

Cu banii adunați a fost cumpărată plasa de sârmă sudată și betonul necesar. Tot localnicii au fost cei care au pus și umărul la treabă.

"- S-a pus plasa, s-a făcut cofrag și s-a turnat într-o zi. Acolo am muncit, am fost mulți, cam vreo 50 de persoane.
- De ideea asta, ce ziceți?
- Foarte bună că, pe acolo, face legătura cu Ciocotișul și cu Bloaja și pe-aici e o scurtătură. Ca să mergi roată, e distanță", spune Gavril Danciu, localnic.

"Porțiunea de drum betonată măsoară 56 de metri lungime, 3 metri lățime și un strat de 15 centimetri de beton. Lucrarea va fi finalizată odată cu piatra pusă pe marginea drumului", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24 Oradea.

"E un lucru foarte bun că e pentru sat, că a fost foarte rău acolo. Că acolo, cum venea apa, oricâtă piatră s-a pus, s-a dus acolo, la vale, toată în jos", spune Zamfira Danci, localnică.

Localnicii spun că, deși au cerut sprijin de la primărie, fie doar și pentru contravaloarea plasei de sârmă sudată, s-au lovit de refuzul edililor.

"Sigur, n-am primit niciun ban și atunci ne-am mobilizat, am adunat noi bani, am făcut mai puțin. Eu zic că s-a rezolvat o problemă pentru un sat", este de părere Nelu Șovre, fostul primar al comunei.

Actualul primar al comunei Cerneşti, Vasile Giurgiu, admite că drumul necesita reparații, însă spune că Primăria nu dispune de banii necesari: „Lucrarea era necesară, dar nu era strict oportună. Noi avem alte drumuri în comună mai stricate ca acesta. Avem o situație financiară foarte precară și nu ne permitem să investim bani, mai ales că banii pentru acea lucrare nu erau cuprinși în bugetul acestui an”.

În plus, edilul spune că va verifica dacă reabilitarea drumului a fost făcută conform legii.  Primarul consideră că, prin întregul demers, fostul primar nu urmărește decât să câștige capital de imagine în fața localnicilor. Asta cu toate că, la predarea mandatului de 12 ani, a lăsat în urma sa o datorie de aproape 4 milioane de lei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zeci de copii au murit călcați în picioare la un târg de Crăciun din Nigeria. Li se promisese că vor primi 3 dolari și mâncare

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Ce au găsit polițiștii la perchezițiile efectuate pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în trafic de migranți

Bashar al-Assad a trimis avioane cu sute de milioane de dolari la Moscova. Înregistrările care arată transferurile de la Damasc

Partenerii noștri