Live

Satisfacția în muncă este depășită de cea dată de activitățile creative, potrivit unui studiu

Data actualizării: Data publicării:
Activitate creativă. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Winston Churchill picta, Judi Dench este faimoasă pentru broderiile sale, iar Tom Daley a devenit faimos pentru faptul că a tricotat la Jocurile Olimpice. Acum, cercetătorii spun că am putea beneficia cu toții de pe urma activităților creative și că astfel de activități au o influență mai mare asupra satisfacției vieții decât un loc de muncă, notează The Guardian.

Deși artele și meșteșugurile au fost utilizate de mult timp pentru a ajuta sănătatea mintală, experții au declarat că majoritatea cercetărilor au analizat efectul acestora asupra pacienților, mai degrabă decât asupra populației generale, și au tendința de a analiza activități specifice.

Cu toate acestea, cercetătorii au declarat acum că astfel de interese ar putea reprezenta un instrument important pentru îmbunătățirea sănătății publice în general.

Date de la peste 7.000 de persoane

Dr. Helen Keyes, un coautor al cercetării de la Universitatea Anglia Ruskin, și colegii săi au raportat modul în care au analizat datele de la peste 7.000 de persoane în vârstă de 16 ani sau mai mult care au participat la sondajul față în față „taking part survey” al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport din Regatul Unit între aprilie 2019 și martie 2020. Ei au scris despre cercetare în Frontiers in Public.

Ca parte a sondajului, participanții au fost rugați să evalueze diferite aspecte ale bunăstării lor pe scale de 10 puncte, să raporteze dacă au avut de-a face cu activități artistice sau meșteșugărești și să furnizeze detalii demografice.

Bunăstarea

Echipa a constatat că puțin peste 37% dintre participanți au declarat că au luat parte la cel puțin o activitate artistică sau artizanală în ultimele 12 luni – de la pictură la olărit și fotografie.

Cercetătorii au analizat apoi ratingurile pentru bunăstare.

Rezultatele au arătat că persoanele care s-au implicat în activități artistice și meșteșugărești au avut evaluări mai bune ale fericirii, satisfacției de viață și sentimentului că viața merită decât cei care nu au făcut-o, chiar și după luarea în considerare a altor factori cunoscuți ca având un impact – inclusiv vârsta, sexul, privațiunile, starea de sănătate precară și statutul profesional.

Keyes a spus: „Deci, meșteșugul, în sine, este asociat cu o creștere mai mare în materie de bunăstare”.

Printre alte rezultate, echipa a constatat că implicarea în arte și meșteșuguri a fost asociată cu o creștere a fericirii la egalitate cu îmbătrânirea cu 20 de ani (după cum notează Keyes, bunăstarea crește ușor odată cu vârsta), în timp ce sentimentul că viața a meritat a fost mai puternic asociat cu meșteșugul decât cu ocuparea unui loc de muncă.

Keyes a spus: „Aceasta a fost probabil cea mai interesantă descoperire a noastră, deoarece ați crede cu siguranță că sentimentul de valoare provine în mare măsură din faptul că aveți un loc de muncă”. Rezultatele, a adăugat ea, ar putea reflecta faptul că nu toată lumea are un loc de muncă pe care îl consideră satisfăcător, în timp ce oamenii au adesea un sentiment de măiestrie atunci când întreprind activități artistice și meșteșuguri – experimentând controlul, realizarea și auto-exprimarea.

Implicarea în activități artistice și meșteșuguri poate crește bunăstarea

Deși noul studiu nu compară activități creative specifice, este posibil să nu fi surprins toate activitățile de acest tip întreprinse de participanți și nu poate dovedi cauza și efectul, Keyes a declarat că studiile clinice mai mici au sugerat că implicarea în arte și meșteșuguri poate crește bunăstarea.

Ea a adăugat: „Dacă sunteți un serviciu național de sănătate sau un guvern, o creștere cu 2% a bunăstării generale a populației dvs. va fi cu adevărat semnificativă la acest nivel național”.

Keyes a declarat că sprijinirea unor astfel de activități ar oferi o cale mai simplă pentru guverne de a îmbunătăți bunăstarea națiunii decât alți factori despre care se știe că au un efect important.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Creierul de mamă” sau cum schimbă sarcina sistemul nervos central al femeilor: materia cenușie scade. Explicațiile specialiștilor

Criza superbacteriilor s-ar putea agrava, ucigând aproape 40 de milioane de oameni până în 2050, estimează un studiu

Studiu: Copiii care folosesc creme hidratante și loțiuni de plajă sunt expuși la niveluri mari de ftalați care le perturbă hormonii

Efectele pandemiei asupra adolescenților, descoperite într-un nou studiu. Cum le-a fost afectat creierul

Partenerii noștri