Sărăcia absolută în România va crește cu 15% din cauza scumpirilor. În UE, procentul va fi de 4,4%
Avalanșa de scumpiri la alimente, dar și facturile mari la întreținere se resimt acut în portofelele românilor. 20% dintre români cheltuiesc mai bine de trei sferturi din venituri pe traiul de subzistență: adică mâncare și utilități. În decurs de un an costul vieții a crescut cu 15%. Cu același procent va crește și numărul românilor care se luptă cu sărăcia absolută, din cauza scumpirilor puternice.
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie. Cât va costa litrul de benzină și de motorină
Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Alegeri parlamentare 2024. Cum se vede votul în familiile afectate de sărăcie
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Ce cadouri își doresc românii și ce primesc de Crăciun
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Felicia Câmpan: Toate s-au scumpit, toate s-au scumpit. Ouăle, pâinea, tot... lapte, unt...
Felicia Câmpan are 56 de ani și locuiește singură în Baia Mare. Venitul ei nu depășește 1.000 de lei, sumă din care trebuie să își plătească rata, facturile și alimentele.
Felicia Câmpan: Mi-am făcut cerere la primărie să am reducere și la gaz și la curent.
România este țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei absolute, din cauza scumpirilor puternice. 20% din populația României trăiește la limita strictului necesar. Mai bine de trei sferturi din câștiguri se duc pe alimente și facturi.
Antonio Amuza, sociolog: În situația aceasta infaționistă o să ajungem în 2023 să vedem în ce măsură putem să supraviețuim de la o lună la cealaltă. Este important ca statul să sprijine familiile în sensul acoperirii costurilor, nevoilor de bază, dar ar trebui să o facă într-un mod diferențiat.
Și gospodăriile în care veniturile sunt mai mari decât decât salariul minim pe economie resimt scumpirile la utilități și alimente. Andreea este căsătorită și are doi copii. De la o lună la alta nu reușeste să facă economii.
Andreea, fotograf: De obicei rămân cu minus, sau rămân insuficient în așa fel încât să îți iei o haină, sau să faci alte activități, să mergi la restaurant.
Valentina Vasile, jurnalist Digi24: În România, costul vieții a crescut de la un la altul în medie cu 15%. La nivelul Uniunii Europene procentul este de 11%, variind între 6,7% în Malta și 27,5% în Estonia.
Dragoș Cabat, economist: În țările Uniunii Europene, stuctura coșului de consum conține mai mult parte de servicii, care s-au scumpit mai puțin decât inflația. În România, în coș intră mai mult produsele alimentare și ceea ce înseamnă utilități și energie, care s-au scumpit mult mai mult decât inflația raportată.
Din cauza scumpirilor, sărăcia absolută va crește cu circa 15% în România, în timp ce la nivelul UE procentul va fi de 4,4%.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News