Live

Românii spun că sunt credincioși, dar nu prea calcă la biserică. Ce arată primul barometru al vieții religioase din România

Data actualizării: Data publicării:
Foto: basilica.ro

Peste 90% dintre români se consideră religioși și credincioși, însă nu merg foarte des la biserică, conform unui studiu sociologic. Românii spun că merg la biserică doar o dată pe săptămână sau ocazional sau doar la sărbătorile mari, conform primului barometru al vieții religioase din România.

Cercetarea, realizată de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de State pentru Culte și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, citat de Agerpres, arată că 90,4% dintre români se consideră religioși. Din această proporție, 63,8% au răspuns „sigur că da” la întrebare, iar 26,6% au răspuns „mai degrabă da”. Indiferent de confesiunea la care aderă, românii cred în existența lui Dumnezeu într-un procent covârșitor, de 90,2%. Doar 5,7% dintre români spun că „nu se poate răspunde așa de simplu la întrebare”, iar 68,2% spun că se roagă zilnic.

În schimb, doar 6% spun că „mai degrabă nu” se consideră persoane religioase, în timp ce 3,6% au răspuns „sigur nu”. Dintre ei, 77,1% sunt „mai degrabă indiferenți” față de religie, iar 15,6% se declară „mai degrabă împotriva religiei”.

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% - doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% - doar la sărbătorile mari şi 17,2% - cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele american Joe Biden a prezentat scuze istorice pentru atrocităţile comise în internatele pentru amerindieni

Propagandă anti-UE din fața altarului, în R. Moldova. Un preot le spune enoriașilor că „democrația” vine de la „demoni”

Scheletul unui „vampir” a fost descoperit într-o biserică din Polonia. Ce detalii șocante au găsit arheologii

Sfânta Maria Mică 2024 - tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci astăzi

Partenerii noștri