Românii care nu-și pun repartitoare până în 31 decembrie riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Precizările ANRE
Românii care nu au repartitoare nu se grăbesc să le monteze, deși riscă amenzi de 1.000 de lei. Anul trecut, două treimi din apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire nu aveau repartitoare.
Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi pentru șoferii ale căror decorațiuni îi pun pe alții în pericol
Cum arată și cum funcționează instalația care transformă apa murdară în energie
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție
Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise
Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși
Centralele de apartament vor fi interzise
Stăpânii câinilor periculoși trebuie să plătească o asigurare anuală
Decizia privind instalarea repartitoarelor se ia de către asociațiile de proprietari. Dacă un proprietar dorește doar el să pună repartitoare nu poate face asta.
Mircea Paraschiv, președintele unei asociații de proprietari din București, a explicat la Digi24 de ce asociația nu a decis să monteze repartitoare: Avem facturi neplătite la Termoenergetica de circa șase luni, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de lei restanță. Nu-mi pot permite să nu plătesc facturile și să mă apuc să deschid o lucrare care este foarte mare, cu bani pe care nu-i am.
El a spus că montarea repartitoarelor costă peste 100 de lei de robinet. Practic, pentru un apartament s-ar ajunge la o investiție de peste 400 de lei.
Paraschiv a adăugat că aceste repartitoare nu sunt compatibile cu sistemul centralizat de furnizare a agentului temic și nu arată care este consumul real.
Obligativitatea de a pune aceste aparate a apărut în legislație încă din 2016 și a fost amânată continuu.
Următul termen limită e 31 decembrie 2023.
348.000 de apartamente din țară au în prezent montate repartitoare.
ANRE a comunicat în 23 octombrie Informații cu privire la montarea/exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor .
"În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) lit. l) din Legea nr. 325/2006, autorităţile administraţiei publice locale solicită asociaţiilor de proprietari/locatari situaţia instalării sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică în scopul individualizării consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (5) din Legea nr. 121/2014.
.....
Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016. Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare la prevederile art. 10 alin. (5) ale Legii eficienței energetice nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 121/2014), este 31.12.2023.
Mai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ.
În conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie, alta decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Totodată, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea de către utilizatori a termenelor pentru încheierea acțiunii de contorizare individuală la nivel de apartament", transmite ANRE.
Lista actualizată a persoanelor juridice care montează și/sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominiu este publicată pe pagina de internet a ANRE și poate fi consultată AICI.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News