România înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 10 ani
Inflația a atins un nivel record în ultimul deceniu. Datele Institutului Național de Statistică arată că inflația a urcat, luna trecută, la aproape 8,2%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, față de aceeași lună din 2020. Scumpiri mari am avut însă și la alimente. Estimările analiștilor sunt că inflația ar putea urca aproape de 9% dacă măsurile de sprijin pentru facturi mai mici, care expiră la finalul lunii martie, nu sunt prelungite sau înlocuite cu altele.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Carburanții se scumpesc accelerat
Totul s-a scumpit în ultimul an. Gazele ocupă primul loc la acest capitol. La finalul anului trecut românii au plătit cu mai bine de 50% mai mult pentru un metru cub de gaze, față de aceeași lună a anului 2020.
Mădălina Chițu, jurnalist Digi24: Datele statistice arată că uleiul și cartofii sunt alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri. De exemplu, la finalul anului trecut un litru de ulei costa în medie cu aproape 30 de procente mai mult față de decembrie 2020. Asta, în timp ce prețul cartofilor era cu aproape 25 de procente mai mare. Pâinea, mălaiul și zahărul sunt și ele în topul alimentelor pentru care am scos mai mulți bani din buzunar. Atenție! Vorbim de creșteri medii de preț, asta pentru că fiecare magazin și producător au propria politică comercială, prin urmare majorările diferă.
Dragoș Cabat, analist financiar: Problema cea mai mare e că inflația afectează în mod diferit persoane diferite. Cei care au salariile cele mai mici, ei sunt afectați mult mai puternic pentru că coșul lor de consum nu e coșul mediu pe care îl calculează INS.
Reporter: La ce resimți cel mai tare scumpirile?
Bărbat: La factura de curent și de gaze.
Reporter: Cât a venit?
Bărbat: 1.700. Plăteam înainte 7-800.
Reporter: Cum faci față?
Femeie: Economie. Încercăm să ne adaptăm de nevoie. Înainte aruncam banii mai des pe anumite lucruri de care nu aveam neapărat nevoie.
Dragoș Cabat, analist financiar: Toate aceste prețuri vor crește în continuare, ca efect de val 2 și de val 3, și se vor vedea în următoarele 3 până la 6 luni, până când se va stinge efectul acestor valuri succesive.
Inflația a atins recorduri îngrijorătoare nu doar în România, ci în întreaga lume. Statele Unite ale Americii au cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News