Video România extremelor. Un bucureștean cheltuie peste 15.000 de euro pe an, în timp ce un vasluian trăiește la limită
România trăiește la extreme: bogăție și sărăcie. Cel mai ridicat nivel de trai este în Capitală, unde fiecare locuitor are peste 15 mii de euro pe an de cheltuială, arată datele unui studiu GfK. La polul opus se află zona Moldovei, în special Vaslui, unde oamenii de acolo au de aproape 4 ori mai puțini bani decât cei din București. Discrepanțele mari ar fi cauzate de lipsa unei infrastructuri bune, în special în zona de nord a țării, acolo unde investițiile au fost puține în ultimii ani.
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
În ultimii ani, banii de cheltuială ai românilor au crescut. De la 4.200 de euro, cât era uîn 2021, acum au ajuns la peste 7.700 de euro de locuitor pe an, arată un studiu recent GfK.
Cea mai mare putere de cumpărare este chiar în Capitala țării, unde fiecare locuitor are peste 15 mii de euro de cheltuială pe an, cu 98% mai mult decât media țării. La polul opus se afla vasluienii, care au aproape de 4 ori mai puțini bani decât bucureștenii.
În 32 județe din țară, românii au un venit disponibil pentru cumpărături de sub 7.000 de euro pe an. Singurele zone în care puterea de cumpărare este mai mare, sunt zone dezvoltate, precum Cluj, Timiș și Ilfov. Acolo banii de cheltuială a oamenilor depășesc suma de 11 mii de euro pe an. Din acest motiv, tot mai mulți români s-au mutat în aceste zone.
Dragoș Cabat - economist: Odată ce ai infrastructură încep să vină investitorii, odată ce vin investitorii se creează locuri de muncă. Sunt câteva orașe ce atrag investiții și acolo clasa de mijloc crește rapid, la fel și puterea de cumpărare. În zona Moldova, Oltenia, sunt zone rurale care au fost lăsate să nu fie așa dezvoltate pentru că ele aduc votanți fideli partidelor populiste.
Însă traiul din România este cu 56% sub media europeană. Din acest motiv, tot mai mulți români au părăsit țara pentru a căuta un trai mai bun. Avem în jur de 5,7 milioane de români plecați în străinătate, cei mai mulți fiind în Spania, Italia și Franța, acolo unde puterea de cumpărare începe de la 16 mii de euro și ajunge chiar și la 23 de mii de euro.
Irene Costelian - jurnalist în Franța: În Franța totul este foarte scump. Cineva care câștigă 2000 și ceva de euro, la Paris ar fi foarte sărac, de exemplu.
Cea mai mare putere de cumpărare din Europa este în Liechtenstein, unde fiecare locuitor are peste 68 de mii de euro pe an.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News