Live

România a înregistrat o scădere masivă a populației în ultimii 30 de ani. Care sunt principalele cauze

Data actualizării: Data publicării:
Oameni pe strada. Foto: Getty Images

4 milioane de locuitori. Cu atât a scăzut populația României din 1990 și până în prezent. Principalele cauze: emigrările masive către Occident, dar și scăderea constantă a natalității. Anul trecut, spre exemplu, țara noastră a înregistrat cel mai mic număr de nașteri de la Revoluție încoace.

În 2020 s-au născut puțin peste 160.000 de copii, cel mai mic număr din 1967 și până în prezent. Dacă ne uităm în urmă, la anul 1990 când au fost peste 300.000 de nașteri, vedem că natalitatea a scăzut dramatic. Pandemia a mai schimbat puțin lucrurile, astfel că în primele 8 luni ale lui 2021 numărul de bebeluși a crescut ușor. Specialiștii se așteaptă ca până la finalul anului să avem un total de 200.000 de nou născuți.

Alina Botezat - cercetător: Pentru femei, în ultimele 2 decenii au crescut oportunitățile de educație și profesionale. Femeile stau mai mult în sistemul educațional, iar acest lucru a determinat o amânare a vârstei la care ele decid să procreeze.

Acesta e unul dintre motivele pentru care femeile decid să devină mame la vârste mai înaintate.

-Am 47 de ani. Nu am copii. 

-Îmi doresc copii, da. Mă ocup foarte mult de partea profesională.

Copilul nu mai este prioritar în viața de familie, afirmă sociologii.

Vasile Ghețău, director Centrul de Cercetare Demografică, Academia Română: Copilul  fost detronat de venituri mai mari, un nivel de trai mai ridicat, poziții profesionale foarte ridicate și bine plătite și care cer sacrificii în materie de timp și energie.

Mai bine de jumătate dintre cuplurile de la noi din țară au un singur copil.

-E o decizie de moment. Nu știm dacă nu va apărea încă unul pe viitor. Vrem să-i oferim ce-i mai bun unui copil.

-Acuma depinde... Faci copii, dar să ai și cu ce să-i crești.

Pierderea a 4 milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani are deja efecte negative în câmpul muncii. Există un deficit de angajați, iar cele mai afectate domenii sunt HoReCa și construcțiile. Problemele nu se opresc aici.

Emilian Duca - economist: Sistemul de pensii e finanțat din contribuțiile celor care lucrează în acest moment. În condițiile în care avem o paritate între persoanele active care plătesc și numărul de pensionari, acest procent nu permite creșteri ale pensiilor.

România este țara unde 10 salariați susțin 9 pensionari. Ideal și sustenabil ar fi ca raportul să fie de 4 lucrători activi la un singur pensionar. Dacă acest scenariu nu va deveni realitate, în 2030, bugetul nostru de pensii nu va mai putea susține plățile către seniori.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”

„Trebuie să-i dăm Italiei o mică bătaie.” Papa Francisc ceartă cuplurile care adoptă animale de companie în loc să devină părinți

Chinezii preferă să crească animale de companie în loc de copii, o problemă care dă dureri de cap la Beijing

Rata mortalității în Ucraina este de trei ori mai mare decât cea a natalității, în 2024

Partenerii noștri