Live

Repunerea pe linia de plutire a pontonului scufundat la Mahmudia va costa 10.000 de euro. Cât va dura operațiunea

Data publicării:
Pontonul inaugrat în urmă cu o lună de ministrul Raluca Turcan s-a scufundat. Foto: infotulcea.ro

Operaţiunea de repunere pe linia de plutire a pontonului scufundat vineri la Mahmudia va costa cel puţin 10.000 de euro, afirmă directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Tulcea, Gabriel Marinov. O echipă de scafandri va face sâmbătă o primă inspecție, pentru a vedea cum se poate scoate apa care a inundat nava.

Vasul, inaugurat luna trecută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a fost legat la mal şi lăsat nesupravegheat mai mult timp, astfel că, odată cu scăderea cotelor Dunării, acesta s-a înclinat şi apa a pătruns în interiorul lui.

„Mâine, la ora 11.00, o echipă de scafandri va încerca să inspecteze nava pentru a vedea ce anume pot izola şi ce pot goli cu pompele pe care le au la dispoziţie. Din câte am înţeles, vor fi vreo 20 de pompe care vor lucra minim 48 de ore pentru a extrage apa din vas”, a declarat Gabriel Marinov, potrivit Agerpres.

El a apreciat că operaţiunea de ranfluare a navei ar putea dura chiar şi două săptămâni.

„Încercăm să o facem cu fonduri cât mai reduse, dar va sări de 10.000 de euro cu siguranţă”, a susţinut directorul DGASPC.

Marinov a precizat că suma va fi suportată din fondurile fundaţiei Sera, care a şi realizat proiectul privind amenajarea centrului itinerant pentru copiii cu dizabilităţi din Delta Dunării.

Când va fi dat în folosință centrul plutitor

Fundaţia Sera selectează în această perioadă personalul pentru darea în folosinţă a navei şi DGASPC a finalizat selecţia celor 180 de beneficiari de servicii în acest centru.

„Până ce apa nu va fi extrasă din navă, până nu se vor estima pagubele, nu putem spune când va fi dat în funcţiune centrul, dar, personal, nu cred că va fi funcţional mai devreme de o lună şi jumătate. Că va fi pe apă într-o săptămână, o săptămână şi jumătate, e posibil, dar când vom putea renova tot ce s-a deteriorat, acest lucru depinde de alţi factori”, a menţionat Marinov.

Potrivit primarului comunei Mahmudia, Ion Şerpescu, nava a fost mutată de pe locul central al falezei din satul reşedinţă de comună în ziua următoare inaugurării şi există semnale că din şalupa care deservea vasul ar fi dispărut mai multe bunuri.

Căpitănia Portului Tulcea a început o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanţele evenimentului.

Centrul itinerant a fost realizat printr-un proiect european cu un buget de circa 6 milioane de lei, care a inclus şi acordarea de subvenţii unor familii defavorizate din judeţul Tulcea.

Pe navă urmau să funcţioneze mai multe ateliere în care specialişti în logopedie şi kinetoterapeuţi să ofere servicii gratuite persoanelor din familii defavorizate din judeţ.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Tânăr din Tulcea arestat de polițiști, fiind acuzat că și-a omorât unchiul și i-a ascuns trupul

MApN anunță că au fost ridicate de la sol două avioane F-16 după alerta aeriană din judeţul Tulcea

Mesaj RO-Alert la Tulcea, duminică noaptea. „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”

Partenerii noștri