Renate Weber: Ar trebui să avem politici publice prin care să reducem apetitul de a pleca din țară
România ar trebui să promoveze politici publice care să urmărească reducerea „apetitului” tinerilor de a pleca din ţară şi crearea unor condiţii atractive de reîntoarcere celor care doresc acest lucru, a declarat vineri europarlamentarul Renate Weber, la conferinţa internaţională „Agenda viitorului”, organizată de Institutul de Studii Liberale (ISL).
„Vorbim de cei care se duc pe o piaţă a muncii care în mod normal trebuie să fie una liberă şi accesibilă tuturor. Eu, personal, nu pot decât să respect o decizie pe care o persoană o ia, să-şi caute norocul şi o viaţă mai bună în altă parte. Cred sincer că în calitate de om politic în România ar trebui să avem politici publice prin care, pe de o parte, să reducem apetitul de a pleca, iar pe de altă parte să devină atractivă reîntoarcerea. Nu avem astfel de politici publice, din păcate, dar pe de altă parte câtă vreme ei lucrează, îşi desfăşoară viaţa în altă parte, cred că am obligaţia să mă asigur că drepturile lor în ţările în care se află sunt respectate, că oamenii nu vor fi discriminaţi fie că e vorba de lucrători din România, fie că e vorba de lucrători din alte state”, a precizat Weber.
În context, Renate Weber a spus că o soluţie pentru a-i atrage pe românii plecaţi ar fi promovarea unor politici publice pentru susţinerea celor care alcătuiesc clasa de mijloc.
„Sunt atât de mulţi români şi a-ţi lua viaţa în mâini şi să te duci într-o ţară, în sine, cred că este un gest de curaj. Eu cred că foarte multă lume s-ar reîntoarce şi eu cred că nu este atât de dificil să găsim nişte facilităţi, cel puţin pentru o perioadă de timp, pentru cei care investesc în propriile afaceri. Până la urmă coloana vertebrală şi a UE, dar şi a unei ţări o reprezintă clasa de mijloc, întreprinderile mici şi mijlocii, pe acestea cred că ar trebui în primul rând să le susţinem. Mai pot fi găsite şi alte formule prin care putem să-i atragem pe oameni. Pentru că în acest moment România are un deficit de forţă de muncă, vrând-nevrând trebuie să aducem forţă de muncă din alte părţi”, a susţinut Weber.
Europarlamentarul a adăugat că cei care muncesc astăzi în diferite state ale UE nu se bucură de aceleaşi drepturi de care beneficiază cetăţenii din ţările respective, deşi ei contribuie mult la bugetul acestor state.
„Cei însă care astăzi sunt în diferite state ale UE, departe de ei posibilitatea de se bucura de aceleaşi drepturi ca cei care provin din statele respective. Deşi ei contribuie foarte mult la bugetul statelor în care se află, observ în ultima vreme o tendinţă tot mai pronunţată de a le restrânge aceste drepturi. În acest moment, în UE există trei milioane de locuri de muncă disponibile care nu se ocupă. Nu se ocupă pentru că în mod categoric nu prea există acea deschidere către cei care vin din alte părţi. Sigur că asta aduce prejudicii la nivelul fiecărui stat. Săptămâna viitoare va fi un vot pe o directivă privind solidaritatea socială. Ce faci tu, lucrător care pleci dintr-o ţară şi după aceea îţi găseşti un loc de muncă într-o altă ţară a UE, care este capacitatea ta de a duce toate câştigurile sociale pe care le ai”, a afirmat Weber.
Renate Weber s-a referit şi la conştientizarea faptului că cei care spun că vor să locuiască într-o ţară „ca afară” trebuie să accepte că au şi obligaţii, nu numai drepturi.
„Comportamentul nostru ar trebui să fie acelaşi, fie că suntem la Viena, că este foarte curat, sau la Bucureşti sau la Botoşani, unde probabil că este mai puţin curat, înseamnă să înţelegi că transportul public este prioritar şi nu să urli imediat ce ţi-a mai fost luată o bandă spunând, vai de mine, dar aglomeraţi traficul. Dacă vreţi ca afară, haideţi să facem pe fiecare domeniu să fie ca afară, nu poţi peste noapte, peste tot. Dar puţin câte puţin, cu participarea fiecărui dintre noi şi cu înţelegerea responsabilităţilor poate că s-ar putea”, a subliniat Renate Weber.
Pe de altă parte, ea a atenţionat asupra digitalizării şi robotizării rapide, care schimbă total lucrurile.
În cadrul evenimentului, organizat de Institutul de Politici Liberale în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, s-au dezbătut patru teme legate de fenomene care marchează în prezent societatea: migraţia, revoluţia digitală, modificările climatice şi globalizarea.
Dezbaterile au ca scop schimbul de idei pentru conturarea unei viziuni asupra viitorului României în perspectiva anului 2030. La eveniment au participat personalităţi care au prezentat şi analizat provocările politice, economice şi sociale cu care România se poate confrunta în viitor.
Europarlamentarul Renate Weber s-a înscris, anul acesta, în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Trecerea sa la ALDE vine în contextul în care partidul se pregăteşte pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News