Live

RECORDER.RO: Dezvăluiri scandaloase din interior. Ce povestește un funcționar public despre angajații de la stat

Data actualizării: Data publicării:
Tudor Biaciu, bugetarul care s-a hotărât să vorbească despre „cangrena” din sistemul angajaărilor la stat Foto: captură TV Recorder.ro

Corupţie, angajări pe pile, salarii plătite fără ca angajatul să vină la muncă şi oameni reduşi la tăcere. Este dezvăluirea făcută de un funcţionar public, angajat în Ministerul Dezvoltării, dar care în ultimii 15 ani a trecut prin mai multe ministere. Tudor Biaciu le-a povestit fără perdea jurnaliştilor de la Recorder cum stau lucrurile în sistemul bugetar. Bărbatul spune că nu îi e teamă să facă aceste dezvăluiri şi e gata să iasă din sistem, chiar dacă duce o viaţă îndestulată din punct de vedere financiar. El a explicat şi de ce oamenii se complac în această situaţie: pentru că nimeni nu vrea să facă „revoluţie” când buzunarul este plin.

Cazul de la DGASPC Teleorman, dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea, pare să nu fie o situație singulară, după cum povestește interlocutorul jurnaliștilor de la Recorder.ro. „Păi, în subordinea mea a venit una de la DGASPC Vrancea adusă, pe care n-am văzut-o. A mai venit una de la DGASPC Sector 3 sau nu știu unde a lucrat aia, care, la fel, venea când avea chef dumneaei. Nu veneau la serviciu, trebuia să le confirm eu pontajul, pe care nu l-am confirmat. Am zis: Cu obiecțiuni, în sensul că prezența doamnei cutare nu se confirmă”, a povestit Tudor Biaciu.

El a redat apoi dialogul pe care l-a avut cu șefii săi când a făcut un asemenea gest de „frondă”:

- Hai, mă, Tudor, stai liniștit! Nu e momentul acum. Ce te... pe bune? Ce-ți lipsește ție? Ce, nu ești mulțumit în administrația publică?

- Păi, sunt, dar nu e OK...

- Hai, las-o, vezi tu de treaba ta, că nu-i momentul acuma... 

„Astea sunt răspunsurile, ce să-ți răspundă?” punctează Tudor Biaciu.

Tudor Biaciu are 40 de ani și este unul dintre cei 1,4 milioane de români care lucrează în sistemul de stat.

„În comparație cu sora mea, care lucrează în top management într-o firmă de top și care cred că are mult mai multe atribuții și desfășoară mult mai multe activități decât mine, eu iau 100 de milioane în mână și ea nu ia atât”, ia mai puțin, a subliniat Tudor Biaciu.

Angajat la stat: Dacă nu luai mielul, se considera că ai ceva cu cel care ți-l aducea

„Plecam cu 20 de miei acasă, n-aveam ce face, am dat la tot familionul, la prieteni, la... Asta mă refer la anul 2006, când am intrat eu în Ministerul Agriculturii, 2005-2006. Cumva, dacă nu luai, ăla considera că ai ceva cu el. Era ceva normal, adică:

- Ce-i, mă, nene? E-un miel!

- Păi, stai, dom'ne, nu vreau!

- Șefu', ai ceva cu mine! Nu, zi, te rog, vrei să vii în control? Te rog, te rog, zi-mi!!!

- Dom'le, n-am nimic. Nu vreau miel! N-am nimic, nu vreau miel...

- Nu, e clar, vrea să ne facă... Dar ce-am făcut, vă rog?” - a relatat Tudor Biaciu cum decurgeau discuțiile cu cei care aduceau „plocoane” la Ministerul Agriculturii.

„Mie mi-e rușine să spun că sunt funcționar public”, mărturisește bărbatul. „E ca un clan. Dacă nu cunoști pe nimeni să te recomande cineva sau cumva să-ți găsești portița... ca să câștigi încrederea cuiva ești prezentat: Bă, e prieten cu cutare și a făcut combinația aia cu cutare”, a dezvăluit funcționarul public.

„Tudor Biaciu nu e o ușă de biserică – a plecat și el cu portbagajul plin de cadouri când se apropiau sărbătorile, a fost cercetat și de DNA și s-a autosuspendat până la clasarea dosarului -, dar iese în față cu autoritatea celui care cunoaște sistemul din interior: oameni care nu vin la serviciu și încasează salariu, sisteme informatice implementate cu milioane de euro, dar care nu funcționează, organigrame supraîncărcate pentru a face loc pilelor venite de la partid. Biaciu le-a trăit pe toate, iar acum s-a hotărât să vorbească”, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro.

Vizionați interviul integral pe RECORDER.RO.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”

Încă două zile libere pentru bugetari. Vor începe lucrul în 2025 pe 8 ianuarie

ICCJ, decizie privind bugetarii: Indemnizaţia de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă

Cum explică Marcel Boloș că salariul mediu net al bugetarilor e cu 2.000 de lei mai mare decât cel pe economie

Partenerii noștri