Războiul apei potabile. Sorina Pintea: Clorul e în limite. De ce mai recomandă ministrul prudență
După mai bine de 24 de ore în care declaraţiile autorităţilor s-au bătut cap în cap, Ministerul Sănătăţii şi conducerea Apa Nova pare că au ajuns la un consens. Dacă în prima sa intervenţie Sorina Pintea le recomanda bucureştenilor să evite, pe cât posibil, consumul de apă de la robinet, acum ministrul Sănătăţii a revenit cu informaţii şi dă asigurări că probele recoltate din trei dintre sectoarele Capitalei au demonstrat că nivelul clorului în apă este în limitele stabilite de lege.
Alertă de apă contaminată în Câmpina
Capcana producției de apă potabilă
Povestea tragi-comică a satului în care apa pe conductă vine ilegal
CTP: Există destui cetățeni care nu iau șpagă. Știți de ce nu iau? Pentru că nu li se dă!
CTP, despre imaginile cu Sorina Pintea încătușată: Ce rău fac brățările astea?
Pintea, fără cătuşe la instanţă
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Până vor veni rezultatele tuturor analizelor, însă, ministrul recomandă în continuare prudență.
Sorina Pintea a precizat că astăzi au fost luate 14 probe din apa de băut și că totul a fost făcut de personal acreditat. Clorul este în limite normale, potrivit analizelor, a mai spus ministrul.
Ministrul a spus că recomandă totuși prudență până la sosirea rezultatelor analizelor microbiologice, care urmează să vină în 4 zile. Pe de altă parte, reprezentatul DSP, întrebat despre analizele microbiologice, a spus că nu au existat niciodată probleme în privința acestora.
Sorina Pintea a explicat și de ce a dat Ministerul Sănătății comunicatul de aseară.
„Doresc să precizez încă o dată că aceste măsuri s-au luat în urma sesizării cetățenilor din sectoarele 5 și 6. În urma sesizărilor unor cetățeni care au avut reacții alergice, care au avut criză de astm”, a spus ministrul.
Întrebată dacă bucureștenii pot sau nu să bea apă de la robinet, ministrul a spus: „Noi credem că sunt în siguranță, dar recomandăm prudență. Recomandările sunt aceleași și sunt făcute de specialiști”.
După ce junaliștii i-au cerut să precizeze ce înțelege prin prudență – dacă oamenii trebuie să limiteze consumul de apă sau să nu mai folosească deloc apă până când vin rezultatele testelor microbiologice - , ministrul a spus: „Cuvântul prudență e foarte clar. Prudență, pentru că mai sunt niște rezultate de laborator care trebuie să iasă. Până când vom avea certitudinea că aceste probe sunt negative, cuvântul de ordine este prudență”.
Ministrul a explicat într-o conferință anterioară de ce bucureștenilor li s-a recomandat să nu consume apă de la robinet și să nu o utilizeze nici pentru igiena personală, afirmând că ministerul pe care îl conduce a reacționat la o informare a Direcției de Sănătate Publică, după ce inspectorii au primit mai multe sesizări privind mirosul și gustul apei de la robinet.
Pe de altă parte, Apa Nova dă asigurări că apa din București este bună de băut. Locuitorii Capitalei au fost alimentați din râul Dâmbovița, în loc de râul Argeș, folosit în mod obișnuit pentru sectoarele 5 și 6, asta după ce apa râului Argeș a suferit, luni, 28 ianuarie, o contaminare cu amoniu.
În plină dispută între Ministerul Sănătății și Apa Nova, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că a sesizat CSAT și SRI în acest caz.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News