Exclusiv Rareș Bogdan: Dacă nu reușim să întoarcem 2-3 milioane de români acasă, în 5 ani vom avea 3 milioane de oameni veniți din Asia
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că statul român trebuie să pregătească „pachete fiscale, financiare pentru a-i aduce pe românii din Diaspora acasă”, altfel în următorii 5 ani va fi nevoie în economie de aproximativ 3 milioane de lucrători veniți din Asia, din cauza deficitului mare de forță de muncă.
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
PSD-PNL-USR-UDMR încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern
„Ce vrem noi să căutăm este încrederea românilor din Diaspora și încerc să vin cu diverse oferte pe care le discut cu colegii din țară, fie de la Fondul de Garantare, fie de la Ministerul Finanțelor, fie de la sistemul bancar, fie de la Ministerul Educației pentru a găsi diverse modalități prin care să-i conving să se întoarcă acasă, pentru că îmi este foarte frică că dacă, noi ca stat, nu reușim să întoarcem 2-3 milioane de români acasă în următorii 5 ani, vom avea undeva la 2-3 milioane de cetățeni veniți din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka sau Pakistan. Nu am nimic cu ei, să se înțeleagă.
Cea mai mare problemă a României astăzi, dacă stați de vorbă cu orice proprietar de hotel, firmă de construcție, companie din domeniul agricol, o să vă spună că principala problemă pe care o are nu e finanțarea, ca acum câțiva ani, nu este nici măcar taxologia, pentru că taxele și impozitele în România sunt mari doar pe salarii, ci forța de muncă. Pentru a acoperi forța de muncă lipsă a acelor plecați în Diaspora din România pentru a lucra în Italia, Spania, Grecia, Germania, Franța, suntem nevoiți să aducem forță de muncă din Orientul Îndepărtat”, susține europarlamentarul PNL.
Acesta a spus că statul român trebuie să vină „cu pachete fiscale, financiare pentru a-i aduce pe românii din Diaspora acasă”.
„Paradoxal, în momentul acesta, este mai interesant să trăiești în România și veniturile din anumite zone din România sunt chiar mai mari decât în sudul Italiei. De la Roma în jos, veniturile s-au prăbușit. În Spania, Andaluzia, veniturile s-au prăbușit. Algarve, Portugalia. E greu să te bați cu veniturile din Marea Britanie, Germania, Franța sau nordul Italiei. Nu ne batem cu economiile din acele zone. În schimb, sunt foarte multe zone unde au plecat românii pentru a câștiga 1.000-1.600 de euro, unde venitul unei badante, de exemplu, aveam 200.000 de badante, de asistente la domiciliu pentru bătrâni sau copii în Italia. Veniturile în zona sudică sau insulară – Sicilia, Sardinia, au ajuns la 650 – 700 de euro. Din momentul ăsta, o femeie în casă care are grijă de copil sau de un bătrân în Cluj, București, Constanța, Timișoara, Brașov, Iași câștigă aceeași sumă sau chiar mai mult.
Dacă căutați un meșter în domeniul construcțiilor, pentru că foarte mulți au plecat în Spania, Italia în domeniul construcțiilor, dar căutați un domn în domeniul construcțiilor care să pună faianță, să fie un bun instalator, un bun electrician, sunt firme de construcții sau instalații în București sau în alte zone din România, veți plăti 1.200, 1.500, 2.000 de euro”, a mai declarat Rareș Bogdan.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News