De ce este generația Z hipersensibilă: „Și-au construit un sine virtual care îi predispune la anxietate și depresie”
Tinerii din noua generație sunt lipsiți de motivatie și obosiți. Sunt concluziile celui mai recent studiu, care surprinde starea generației Z. Psihologii o mai numesc și „generația sensibilă”, la nevoile căreia ar trebui să se adapteze întreaga societate.
Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători
„Telefobia”: Oamenilor le e tot mai frică să răspundă la telefon
Metodă revoluționară: Cip implantat în creier pentru tratarea depresiei
De ce unii români se tem să renunțe la mască
Soluția unei învățătoare pentru a-i ajuta pe elevii și pe părinții care trec prin depresie
Semnal de alarmă după sinuciderea a două fete de 13 ani
Cum scăpăm de depresia de după sărbători
2020 a avut un efect seismic asupra sănătății mintale
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Nicole are 19 ani și recent s-a întors din Grecia, unde locuia de la 3 ani. S-a înscris la facultate aici și spune că adaptarea la noua ei viață îi provoacă mult stres.
Nicole Chelaru - studentă: Nu prea am prieteni, la început e greu să te integrezi cu ceilalți, cam așa. Sunt un pic stresată, un pic obosită. Trebuie să găsesc și de lucru acum și să stau în chirie. E obositor să ai în continuu ceva pe cap!
De altfel, pentru generația 16-24 de ani, lipsa motivaţiei, oboseala şi stările emoţionale fluctuante sunt principalele provocări de zi cu zi. O arată cel mai recent studiu naţional Insights PulseZ.
68% dintre tineri îşi doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei îşi doresc să îşi poată gestiona mai bine timpul
Elevă: Din cauza școlii nu mai am motivație să ies cu prietenii sau să îmi fac temele.
-Te simți obosită, anxioasă?
-Obosită, de cele mai multe ori.
Elevă: Mă simt și eu la fel de extenuată. Am patru zile până la 3 și doar vinerea până la 12 și mi se pare că e foarte dat peste cap orarul.
Cecilia Ardusătan - psiholog: Această generație Z este numită și generația celor sensibili. Și-au construit foarte mult un sine virtual, ei comunică mult online. Acest sine virtual îi predispune la anxietate, la depresie.
De vină sunt, în multe dintre situații, chiar părinții, spun psihologii.
Cecilia Ardusătan - psiholog: Sunt foarte axați pe rezultate academice, pe carieră și atunci pun o presiune extraordinară pe acești copii. Există o a doua categorie de părinți, cea a părinților hiperprotectivi, care iau toate pietricele din calea copiilor.
Adaptarea generației Z pe piața muncii poate fi o reală provocare și pentru angajatori.
Cecilia Ardusătan - psiholog: Pe ei îi interesează banul și să aibă un program flexibil. De multe ori, angajatorul vine și se plânge: păi știi, stă 2 săptămâni, stă o lună. Tu nu ești adaptat la ei, deci cumva toată societatea trebuie să se schimbe și noi trebuie să ne adaptăm la ei.
Numai în ultimii 2 ani, ca urmare a pandemiei de COVID-19, depresia și anxietatea în rândul generației Z au crescut cu peste 40%.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News