Proiect: Filmările cu camerele de bord în trafic, probe legale
Clipurile care surprind abateri de la codul rutier, filmate de şoferi, ar putea deveni probe, la iniţiativa unui deputat USR. Acum, agenţii îi pot sanţiona pe şoferi doar în baza probelor furnizate de radar sau dacă poliţistul a văzut personal momentul în care legea a fost încălcată.
Polițiștii au venit la ușa Dianei Șoșoacă pentru o amendă
O roată în derivă, desprinsă de la un tir, a făcut slalom printre mașini, în Iași
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Operaţiunea „Ghost Gun”
Bătaie în mijlocul străzii, după un conflict în trafic în Timișoara. Momentul a fost surprins de camere
Hairstylistul vedetelor a făcut scandal în trafic. Cum se apără Bassam Dabbas
Orașul din România în care ești amendat dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
Trafic infernal pe Autostrada Soarelui, după ce un TIR s-a răsturnat pe șosea
Pentru şoferul din imagini, linia dublă continuă pare fără importanţă. Altul ignoră complet semaforul roşu, în timp ce un al treilea trece milimetri pe lângă producerea unui accident. Deşi filmările sunt clare ca bună ziua, în toate situaţiile, şoferii au scăpat nepedepsiţi. Motivul? Niciun poliţist nu a văzut cu ochii lui momentul în care şoferii au încălcat legea. Un deputat USR propune o lege care să transforme astfel de filmări în probe legale.
Mihai Botez, deputat USR: Dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții pe baza probelor video pe care le trimit participanții la trafic. Să înregistreze cu camerele de bord sau cu telefonul o contravenție și să o poată sesiza poliției.
În momentul de față, polițiștii nu iau în calcul imaginile surprinse de astfel de camere de bord. Agenții de la rutieră iau în considerare doar aparatele radar, deoarece acestea sunt omologate. Asta înseamnă că nimeni nu poate să modifice imaginea. În schimb, dacă proiectul de lege ar intra în vigoare, atunci ar apărea alte probleme.
Avocaţii prevăd însă probleme legate de autenticitatea şi contextul în care au fost făcute filmările.
Florin Tîrnovean, avocat: Nu poate nimeni să fie sigur de ceea ce a surprins, atât cu privire la stabilirea locului exact al faptei, cât și la durata, ora la care s-a întâmplat, deoarece aparținând unei persoane fizice, poate să umble la acele dovezi și le poate modifica.
Poliţiştii sunt de acord de principiu cu ideea parlamentarului, însă atrag şi ei atenţia că o astfel de lege ar putea bloca Poliţia Rutieră.
Bogdan Toader, polițist, sindicatul Europol: Vor exista comportamente de tip „vigilante”, vor exista abuzuri sau încercări de a se crea abuzuri. Bineînțeles, resursa umană, pentru că vei avea nevoie de o masă foarte mare de polițiști pe care trebuie să-i extragi dintr-un alt loc.
Proiectul de lege va fi în dezbatere publică în următoarele două săptămâni.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News