Live

Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM

Data actualizării: Data publicării:

Aromata pălinca de Bihor e apreciată de mult printre cunoscătorii de licori tari atât de la noi, cât şi din Vestul Europei. A ajuns şi acolo, în bagajele românilor plecaţi la muncă peste hotare. Ce nu au dus cu ei e reţeta specială. Cea mai bună licoare se obţine din fructele perfect coapte. Nu se pune niciun gram de zahăr, dar e nevoie de multă muncă.

Florian Chişe face pălinca Trămuţa în propria curte din Tulca, în două cazane, vechi de peste 100 de ani. De aproape 20 de ani, băutura e marcă înregistrată la OSIM.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Chiar mi-a fost drag, de mic copil lucram aici cu taică-meu. Făceam un ban cinstit, învârteam la manivelă acolo la motoraş şi aşa mai aveam şi noi un bănuţ. Din 2003 am intrat eu în posesia afacerii şi mi-am dorit să promovez acest produs”.

Din prune, mere, caise, piersici, gutui sau pere, pălinca familiei Chişe este preparată după o reţetă păstrată de membrii familiei de mai multe generaţii. Nu are adaos de zahăr, iar fructele sunt adunate din propria livadă şi din sat.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Ăla înseamnă un produs adevărat, tradiţional, să munceşti la el cu dare de seamă, cu mult suflet”.

Monica Chişe - soţia producătorului de pălincă: „Putem spune că pălinca e un medicament dacă nu, bineînţeles, confundăm paharul cu sticla”.

Acum 12 ani, Florian Chişe şi-a prezentat pentru prima dată produsele la un târg. Între timp, pălinca lui a obţinut zeci de premii, de care e tare mândru.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Am participat la târgul Grunne Woche, săptămâna verde de la Berlin, unde am fost de trei ori. Am fost la Bruxelles, am luat locul I de două ori în Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Paris. Deci am umblat în toată Europa.”

Citiți și: 

Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană

Produse tradiționale românești. Cum se fac adevărații cârnaţi de Pleşcoi

Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii cumpără mai multe produse românești decât în anii trecuți. Ce alimente preferă și de ce sunt mai căutate decât cele străine

Produse tradiționale românești. Secretul unui salam bănățean autentic

Produse tradiționale românești. Fabrica unde se face din nou magiun ca pe vremea străbunicilor

Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană

Partenerii noștri