Live

Populația României îmbătrânește. În 2050, un român din patru va fi pensionar

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

61 de mii de pensionari și-au pierdut viața din iunie anul trecut și până la mijlocul acestui an. Este cea mai mare scădere din ultimii opt ani. Sociologii spun că pandemia este cea care a dus la această situație.

La nici o oră distanță de Baia Mare stă ascuns printre munți Izvoarele, un sat parcă uitat de lume, unde cu greu mai găsești țipenie de om. Mai sunt doar 12 familii.

Mărioara Lazăr - localnică Izvoarele: Tineretul a plecat, s-a dus în alte țări la muncă, să-și facă un viitor mai bun, ca aici nu avem unde munci. E foarte greu cu naveta și care merg la serviciu.

O situație similară găsim și la Jugăstreni, cel mai mic sat din România. Pe toată întinderea mai există un singur copil și din 25 de case, dar nu toate sunt locuite. Moș Petre are 80 de ani. L-am găsit în stradă, aștepta un vecin să îi aducă medicamentele de la oraș.

Petre Danciu - localnic Jugăstreni: Îi bine, aer curat, la noi de amu înainte e muncă mai puțină la bătrâni, că nu suntem stăpâni, copiii ce mai pot face. E păcat, ca rămâne și pământul. Nu-l putem noi, ăștia slabi și batrani, nu-l putem lucra.

Par două cazuri izolate, însă aceasta este imaginea României. Îmbătrânită și cu tot mai puțini locuitori. Într-un singur an țara noastră a pierdut mai bine de 61.000 de pensionari, un număr record, care este de două ori și jumătate mai mare decât acum 2 ani.

Marian Preda – sociolog: Suntem într-o perioadă în care numărul de decese este mult mai mare decât de obicei, unele fiind evident din cauza COVID, sunt unii care și-au întârziat anumite intervenții. Izolarea a crescut cantitatea de probleme medicale și gravitatea acestora.

Sociologii avertizează că țara noastră va cunoaște o îmbătrânire a populației. În 2050 1 din 4 români va fi pensionar, fapt ce va face ca România să aibă cea mai îmbătrânită populație din UE.

Din numărul total de pensionari de la noi din țară, mai puțin de 5% sunt din sistemul agricol. Cei mai mulți pensionari în România sunt bărbați, iar 2 din 10 au ieșit anticipat.

Analiștii economici vin și ei cu o veste proastă: România nu va putea să facă față cheltuielilor cu pensiile. În 2030 numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al angajaților.

Adrian Codirlașu – vicepreședintele CFA: Ce putem face noi ca persoane individuale: să economisim cât mai mult în timpul vieții active, astfel încât atunci când ne pensionăm să avem economii puse deoparte ca să putem suplimenta cu economiile noastre pensiile publice.

Banii la saltea nu sunt o soluție. Experții spun că pensiile facultative sau fondurile de investiții sunt variante bune de a pune bani deoparte. În momentul de față pensia medie în România este de 1.500 de lei.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Raport ONU: Populația României scade și îmbătrânește dramatic. Cum va fi afectată țara noastră în doar câțiva ani

Putin e tot mai îngrijorat de criza demografică: „Rusia va trebui să importe forţă de muncă. Nu avem multe opțiuni”

Germanii aşteaptă tot mai mult până la prima căsătorie

Ciolacu: Guvernul sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă. „Vârstnicii sunt o resursă extrem de preţioasă”

Partenerii noștri