Plan Detaliu. Tone de îmbrăcăminte, milioane de deșeuri
Se produc mai multe haine ca niciodată, însă milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la groapa de gunoi. Industria textilă este responsabilă pentru 20% din poluarea apelor și produce mai mult dioxid de carbon decât transporturile aeriene și maritime la un loc. Ce fac autoritățile pentru asta, dar și cum putem contribui noi, consumatorii, la ameliorarea acestui fenomen, aflați din emisiunea Plan Detaliu, duminică, de la 20:30.
Modă și sport la Paris. Vedete și modele au defilat într-o paradă dedicată Jocurilor Olimpice
Haina de lux a lui Putin
Kate, regina eleganței la Jubileul de Platină
Singurul moment în care Angela Merkel a înlocuit sacoul pătrățos cu un decolteu adânc
Costumul-pijama, perfect pentru ședințele online
Măști cu perle, diamante și cristale, puse în vânzare în Japonia
Pielea de pește intră în industria modei
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Eftalea Cărpuș, cercetător Institutul National De CercetareDezvoltare Pentru Textile și Pielărie: 20% din poluarea apelor planetei provine din industria textilă.
Marcela Radu, director executiv Magnum SX: Din păcate sunt într-adevăr produse la care încă nu s-a reușit utilizarea lor, recuperarea lor. Deși s-ar fi putut. Dar încă nu avem structurile organizate. Avem totuși foarte mult lohn în România și avem foarte multe materiale... Sunt resturile tehnologice. Din păcate acum se ard.
Eftalea Cărpuș, cercetător Institutul National De CercetareDezvoltare Pentru Textile și Pielărie: Deșeuri se produc pe tot lanțul valoric al produsului textil. De la producerea fibrelor în operațiile tehnologice în sectoarele textileconfecții, la consumatori, indiferent dacă sunt casnici, economici sau mediul social. Analiza ciclului de viață. Este foarte important atunci când proiectăm un element textil trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu el după ce și-a pierdut valoarea de întrebuințare când este scos din uz.
Câțiva designeri din România au început să facă haine din materiale reciclate.
Gabriela Stoica, director atelier creație REDU: Ar fi o practică prietenoasă aș spune eu, de fiecare dată când ne propunem să achiziționăm un produs nou, fie că este de la un proiect local sau un proiect mai responsabil, acel produs să fie purtat de minim 35 de ori. Este destul de important.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News