Live

Peste 70% dintre români cred că sunt expuşi ştirilor false

Data actualizării: Data publicării:
Imagine ilustrativă cu fake news. Dezinformarea vrea să ne transforme într-un revoltat fără neapărat o cauză, dar cu niște idoli, de obicei mai spre Est. Foto: Getty Images

Mai mult de 70% dintre români sunt de părere că au fost expuși știrilor false. Cifrele vin de la un sondaj de opinie dat publicității miercuri. Totodată, aproximativ jumătate dintre respondenții la sondaj sunt de părere că mass-media nu relatează în întregime evenimentele importante internaționale.

Peste 48% din populaţia României este convinsă că în lume se întâmplă multe lucruri foarte importante despre care oamenii obişnuiţi nu sunt niciodată informaţi, iar un procent similar consideră că, de obicei, politicienii nu prezintă adevăratele motive din spatele deciziilor pe care le iau, potrivit News.ro.

45% dintre români cred că organizațiile secrete influențează deciziile politice

Peste 45% dintre români opinează că deciziile politice sunt influențate de organizații secrete, în timp ce peste 30% se declară convinşi că rezultatele alegerilor din ţările democratice sunt controlate şi nu reflectă votul populaţiei.

În acelaşi timp, peste jumătate dintre cei intervievaţi prezintă o apetenţă pentru teoriile conspiraţioniste şi susţin că evenimente aparent fără legătură unul cu celălalt sunt rezultatul unor activităţi secrete.

Cât de des se întâlnesc cu știrile false

Întrebaţi cât de des li se întâmplă, în general, să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false, 19% dintre respondenţi spun că li se întâmplă rareori sau niciodată, 17,9% - de mai multe ori pe lună, 17,7% - cel puţin o dată pe săptămână, 26,1% - în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, iar 11% de mai multe ori pe zi. 7,7%  dintre cei chestionaţi spun că nu pot aprecia, iar 0,6% nu răspund.

Declară că li se întâmplă rareori sau niciodată să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din urbanul mic sau din rural.

Expunere la știri false

Persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă de mai multe ori pe lună să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales:

Spun că li se întâmplă cel puţin o dată pe săptămână să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la stat.

Votanţii AUR, persoanele peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mic şi din regiunea Vest sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă în fiecare zi sau aproape în fiecare zi să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna iunie de INSCOP Research, la comanda Agenţiei de presă News.ro, pe un eşantion de o 1.100 de persoane, având o eroare maximă admisă a datelor de +/- 2,95%.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I-a spus drept în față lui Cristiano Ronaldo: ”Mai ai puțin și mori”. Reacția fotbalistului în clipul care ”a rupt internetul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum

Sondajul care arată dacă ucrainenii vor să renunțe la bucăți din țara lor în schimbul păcii cu Putin

„Așteptați-vă la haos și confuzie”. Avertismentul Microsoft înainte de alegerile din SUA privind interferențele electorale străine

Răsturnare de situație într-unul dintre statele pro Donald Trump. „S-ar putea transforma într-o adevărată undă de șoc”

Partenerii noștri