Live

Peste 1.000 de condamnați sunt căutați de polițiștii români. Soluția propusă de dezvoltatorii de soft

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Poliţiştii încearcă să dea de urma a peste o mie de condamnaţi care au fugit de închisoare. Cel mai vechi personaj este căutat de aproape 25 de ani. Agenţii susţin că metodele lor de prindere a celor care au fugit sunt eficiente, dar sunt contrazişi de IT işti. Aceştia spun că au dezvoltat softuri care pot recunoaşte persoanele vizate în câteva secunde.

Softul dezvoltat de câțiva români are un principiu relativ simplu. Pe baza semnăturii biometrice, tehnologia poate identifica orice persoană care își face apariția într-un anumit loc unde sunt camere de supraveghere conectate la baza de date în doar câteva secunde.

Putem comprima identitatea biometrică a unei persoane cu un grad de acurateţe de 99,9%. Putem face până la 200 de mii de comparaţii pe secundă”, afirmă Bogdan Bocşe, dezvoltator soft.

Un sistem similar ar reuși să ușureze munca a zeci de polițiști care au drept misiune tocmai prinderea unor fugari certați cu legea.

Cel mai vechi caz în baza de date a Poliției Române este din anul 1995, un cetățean iranian a fost condamnat de Tribunalul Timiș la 15 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

Specialiştii spun că deși din punct de vedere tehnic există metode eficiente pentru a rezolva problema, în realitate nu pot fi puse în practică.

„Nu știu dacă România este pregătită pentru o lege big brother în adevăratul sens pentru că deși există tehnologie care să facă posibilă identificarea unei persoane date în urmărire nu știu dacă legislativ avem textele de lege care să facă posibilă din punct de vedere legal”, Adrian Cuculis, avocat.

Prinderea fugarilor depinde în cele mai multe cazuri de şansă.

Am avut cazuri de acest gen de situaţii în care au intrat în plasa poliţiştilor total din greşeală. De exemplu, la Frontieră au fost persoane care au cerut detalii despre modul cum se aplică legea şi colegii au devenit suspicioşi pentru că erau întrebări foarte tehnice, iar când au verificat au constatat că există un mandat pe numele lor”, afirmă Cosmin Andreica, sindicat Europol.

Acum, poliţiştii caută peste o mie de persoane care au fugit de o sentinţă cu executare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bilanțul operațiunii „Jupiter”. 1.000 de percheziții au fost desfășurate în nicio săptămână

Trei români dați în urmărire internațională au fost aduși în țară din Germania și Spania

Un polițist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din București. Ce spune Poliția Capitalei

Arme aduse ilegal în România: comandate online și livrate prin curier. Peste 300 de percheziții au loc în țară

Partenerii noștri