Live

Video Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate. Avertismentul specialiștilor

Data actualizării: Data publicării:
Din cele 6.600 de incendii la locuințe, înregistrate anul trecut în România, o treime au avut ca și cauză hornurile necurățate. Sursa foto: IGSU

18 case ard în fiecare zi în România, iar trei din zece incendii sunt cauzate de hornurile necurățate. Pompierii avertizează asupra pericolului, care crește în această perioadă, pe măsură ce temperaturile scad. Numai anul trecut, 6.600 de case au fost distruse de flăcări. 

Curățarea hornului începe cu evaluarea stratului de funingine. Ar trebui făcută măcar o dată pe an.

„Noi o recomandăm atunci când ieșim din sezonul rece, pentru că dacă e ceva problemă, să poată fi remediată și recomandăm curățarea măcar o dată pe an”, spune Balogh Sandor Attila, coșar autorizat.

Dacă această operațiune nu se face la timp, riscurile sunt uriașe.

„Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde”, atrage atenția Balogh Sandor Attila.

„Din cele 6.600 de incendii înregistrate anul trecut în România, o treime au avut ca și cauză hornurile necurățate. Acestea erau fie defecte, fie neîntreținute”, transmite Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.

„Coșul de fum va transpira, va apărea și condensul și scade tirajul, semn că nu mai funcționează la parametri normali. Gudronul se formează din ce în ce mai des, coșul de fum se supraîncălzește și apare incendiul”, explică Nagy Jeno, director tehnic.

Important este si felul în care este construit hornul. Ar trebui să aibă trei straturi: un coș interior ceramic, cu izolație și strat exterior.

Reporter: Bogdan Băcilă

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ce mai frumoasă actriță de la Hollywood”, de nerecunoscut: transformare radicală! ”Nu poate fi ea” / ”Incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noaptea din octombrie când se dă ceasul înapoi. Trecem la ora de iarnă 2024. Ar putea fi ultimul an când se mai schimbă ora în România

Secretarul General al NATO: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse

Craiova a furat startul la pregătirile de Crăciun. În oraș se montează deja luminițele și decorațiunile pentru iarnă, la 20° Celsius

România trimite pompieri în Grecia pentru a stinge unul dintre cele mai mari incendii de vegetație din acest an

Partenerii noștri