Parteneriat strategic între Primăria Capitalei şi Banca Mondială
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi reprezentantul Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, Tatiana Proskuriakova, au semnat un memorandum de asistenţă tehnică între Municipiul Bucureşti şi Banca Mondială, se arată într-un comunicat al Municipalităţii.
Potrivit sursei citate, sprijinul Băncii Mondiale va fi îndreptat spre cinci domenii principale: elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Bucureşti, planificarea şi gestionarea investiţiilor de capital; regenerarea urbană a centrului istoric al Bucureştiului; îmbunătăţirea funcţiilor şi a rezultatelor dezvoltării economice locale; identificarea mecanismelor durabile şi accelerate pentru îmbunătăţirea performanţei programului de reducere a riscului seismic al Bucureştiului; avansarea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru zona Bucureşti-Ilfov.
„Având în vedere experienţa vastă a Băncii Mondiale, atât la nivel naţional cât şi internaţional, şi având în vedere necesităţile Municipiului Bucureşti, consider că un astfel de parteneriat este de bun augur - atât pentru administraţia locală, cât şi pentru bucureşteni. Parteneriatul între cele două instituţii îşi propune să rezolve două probleme majore ale Bucureştiului. Pe de o parte, prin intermediul acestui acord, se va elabora prima strategie integrată de dezvoltare a Bucureştiului - capitala României fiind probabil singura capitală din UE care a funcţionat aproape 30 ani fără o strategie clară de dezvoltare. Pe de altă parte, se doreşte o accelerare a proiectelor şi programelor de investiţii din capitală. Conform estimărilor Băncii Mondiale, în perioada 2007-2015 Bucureştiul ar fi putut aloca aproximativ 750 milioane euro extra pentru investiţii de capital. Noi ne dorim nu numai să accelerăm ritmul investiţiilor, la adevăratul potenţial al Bucureştiului, ci şi să creştem calitatea şi eficienţa investiţiilor făcute, iar experienţa Băncii Mondiale ne va ajuta, considerăm noi, să atingem acest deziderat”, a declarat Gabriela Firea.
Totodată, în cadrul întâlnirii primarul general a mai explicat că este important să aibă aproape în pregătirea viziunii strategice a oraşului o instituţie precum Banca Mondială.
„De fapt, Banca Mondială se ocupă de pregătirea strategiei naţionale a Croaţiei şi noi speram să fie partenerii noştri în pregătirea strategiei integrate a Bucureştiului. O strategie solidă pentru Bucureşti şi o administraţie locală mai eficientă vor aduce beneficii nu numai pentru bucureşteni, ci pentru toată ţara. Consider că acest parteneriat cu Banca Mondială va fi important în găsirea unor soluţii la multitudinea de probleme cu care Bucureştiul şi Zona Metropolitană a Bucureştiului se confruntă. Dorim sa avem o infrastructură metropolitană la fel de extinsă şi bine dezvoltată ca a Madridului, un sistem de transport public la fel de eficient ca cel al Berlinului, zone pietonale la fel de extinse ca cele ale Romei, design urban de aceeaşi calitate ca în Lisabona şi o planificare urbană la fel de bună ca în Barcelona”, a spus Firea.
La rândul său, Tatiana Proskuriakova a declarat că, în cadrul noii strategii de ţară pentru România, Banca Mondială pune accentul pe sprijinul acordat municipalităţilor, ajutându-le să devină mai competitive şi să profite cât mai mult de activele locale.
„Noul proiect de asistenţă tehnică va ajuta Primăria Bucureşti nu numai să aibă o abordare strategică şi mai eficientă privind dezvoltarea economică şi urbană, ci şi să gestioneze două dintre principalele probleme ale oraşului - rezilienţa seismică şi mobilitatea urbană”, a adăugat Proskuriakova.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News