Video Pandemia a dus la o creștere a cererilor pentru operații de micșorare a stomacului
Pandemia a crescut numărul cererilor pentru operații de micșorare a stomacului. Asta pentru ca în spatele obezității se ascund mai multe boli, precum diabetul, afecțiuni cardiovasculare, care cresc riscul de mortalitate în cazul îmbolnăvirii cu noul coronavirus. În plus, din cauza surplusului de greutate acești oameni sunt predispuși sa facă forme mai grave.
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Cum am putea scăpa de pandemie?
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Spitalul Universitar București, sufocat de numărul mare de pacienți: „E groaznic, e groaznic ce e aici”
OMS: Vaccinarea a 70 la sută din populația României, posibilă abia în 31 de luni
România, prima în lume la decese COVID
Șeful ISU Timiș, nevaccinat, a făcut COVID și are plămânii afectați
Scene dramatice în spitalele COVID din România
"Când aveam 160 de kilograme eram aici, cureaua. Acum sunt 13 găuri, aproape 30 de centimetri din talie, slăbiți. În fiecare lună mai dădeam 2 găuri, 2 găuri, 2 găuri", a declarat Gabriel Radu, pacient.
Gabriel a slăbit 79 de kilograme. Anul trecut, pe vremea asta, cântărea 160 de kilograme. A încercat 2 diete, sport și niciun rezultat. Ce dădea jos, punea la loc dublu și asta în scurt timp. Analizele erau proaste, iar medicii i-au spus în repetate rânduri că trebuie să slăbească. În cazul lui, operația de micșorare a stomacului a fost singura care l-a ajutat să scape de kilogramele în plus.
"Am un copil de crescut și vreau să stau cât mai mult lângă el. Și vreau să trăiesc. Ce pățeam acum cu nebunia asta de COVID-19, cu obezitatea mea morbidă. Eram în ultimul stadiu al obezității. Eram posibilă victimă. O răceală și probabil se agrava și... Înainte, când aveam 160 de kilograme, răceam așa la 2 săptămâni, eram mai mereu răcit. Acum nu se mai atinge nimic. Imunitatea probabil e mult mai bună", a spus el.
Și nu este singurul care realizează pericolul ascuns în spatele kilogramelor în plus.
"Remarcăm o creștere a numărului de pacienți care ni se adresează pentru o intervenție bariatrică. Este chiar semnificativă. Cam toți pacienții sunt speriați de o posibilă infecție cu coronavirus", a explicat dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală.
"Din punct de vedere medical pacienții obezi și cei care au apnee în somn, de foarte multe ori au și alte afecțiuni. Vorbim aici de afecțiuni cardiace, de alte afecțiuni pulmonare, de afecțiuni metabolice, care, din ce am văzut în ultima perioadă, se pare că îi pun la risc să dezvolte forme mai severe în diferite infecții respiratorii, chiar și în cea actuală", spune Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL.
Scăderea în greutate ar reduce considerabil toate aceste riscuri, dar o bună parte dintre români consideră kilogramele în plus inofensive.
Mădălina Chițu – jurnalist Digi24: "1 din 2 români are probleme cu greutatea, iar 1 din 4 este obez. Persoanele al căror indice de masă corporală este peste medie dezvoltă adesea hipertensiune arterială și diabet. Aceste boli, statistic, sunt întâlnite în rândul celor mai multe persoane care au decedat din cauza noului coronavirus".
Numai în ultima lună, în România au murit peste 1.300 de persoane din cauza noului coronavirus. În aproape 95% din cazuri victimele aveau și alte comorbidități.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News