Live

Orban: Procedurile privind începerea școlii vor fi gata în 10 zile. Autoritățile vor face tot ce depinde de ele să asigure internetul

Data actualizării: Data publicării:
Simulările examenelor de Evaluare Națională și BAC 2021 vor avea loc. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procedurile privind organizarea începerii noului an şcolar vor fi finalizate în maximum 10 zile, a anunțat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban. De asemenea, Guvernul vrea să stabilească un cadru în care profesorii să-și îmbunătățească performanța în lecţiile online iar fiecare școală va trebui să aibă o platformă pentru organizarea acestora, potrivit Agerpres.

"Toate aceste proceduri vor fi curând, în 10 zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training-ul, inspectorii, training cu directorii de şcoli. De asemenea, urmărim programe de creştere a abilităţilor de transmitere a cunoştinţelor, pentru cadrele didactice, online, astfel încât să creştem performanţa în organizarea lecţiilor online. Avem linii pe care le urmărim, vor fi pregătiţi, vor şti ce au de făcut. Oricum, ca procedură va fi, probabil, o procedură, la propunerea şcolii cu avizul DSP şi al Inspectoratului Şcolar. Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a şcolii, vor fi luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă", a spus Ludovic Orban.

El a explicat că decizia guvernamentală este aceea de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a trata diferenţiat începerea şcolilor, în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare comunitate.

"Cu siguranţă, datele precise le vor avea, să spun, cu două săptămâni, o săptămână înainte de începerea şcolii, pe baza datelor epidemiologice pe care le avem la zi şi informaţiile sunt publice şi sunt făcute de INSP. Pe de altă parte, ei vor şti că e posibil să nu se ducă toţi copiii la şcoală, acolo unde este un nivel relativ crescut de răspândire a virusului şi că va exista posibilitatea şi învăţământului, să spun, intermediar, adică o parte, jumate, în clasă, jumate online şi schimbarea lor, rotirea pe rând. (...) Cert este că fiecare şcoală va trebui să aibă o platformă de organizare a lecţiilor online. Asta este obligatoriu", a afirmat Orban, întrebat când vor şti părinţii în ce scenariu se încadrează fiecare şcoală.

Premierul a explicat, totodată, că autorităţile centrale vor face tot ce depinde de ele să asigure accesul la internet pentru cele aproximativ 18% dintre şcolile care în momentul de faţă nu au această posibilitate.

"Încercăm cu ANCOM-ul, cu furnizorii de servicii de telefonie mobilă privaţi, cu marile companii din domeniul online-ului să găsim soluţii pentru acces. De asemenea, obiectivul nostru e să finalizăm licitaţia pe tablete, astfel încât fiecare copil să aibă posibilitatea să aibă acces, prin intermediul tabletelor cu legătură la internet, la cursurile care se efectuează, dacă va fi situaţia în care cursurile vor fi efectuate online integral sau doar jumătate în clasă, jumătate online. Sigur că obiectivul nostru e să reducem răspândirea virusului şi în cât mai multe localităţi copiii să înceapă şcoala în clase", a arătat şeful Guvernului.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: UDMR se alătură noului guvern asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Partenerii noștri