Live

Video Orașul din România în care un bloc întreg de locuințe se vinde cu 49.000 de euro. Cum s-a ajuns la această situație

Data publicării:
Într-unul din „orașele-fantomă” ale României, un bloc întreg de locuințe este scos la vânzare cu un preț de garsonieră Foto: captură video

Un bloc întreg de locuințe a fost scos la vânzare cu 49 de mii de euro. Se întâmplă în Anina, o localitate din județul Caraș-Severin, care poartă și acum cicatricile lăsate comunism. O termocentrală în care s-a investit un miliard de dolari zace acum în ruină, iar orașul populat cu mii de oameni aduși din toată țara este acum o fantomă.

Imagini din 2009 postate pe YouTube surprind momentul prăbușirii turnului termocentralei construite pe vremea comunismului în Anina. O investiție de un miliard de dolari, care a funcționat doar patru ani, între 1984 și 1988, când a fost oprită definitiv. Iar urmele acestei investiții se văd și azi.

„Ceea ce s-a întâmplat la Anina s-a întâmplat în toată țara. Oriunde mergeți găsiți aceeași situație: blocuri părăsite, oameni fără locuri de muncă”, spune Ilie Firulescu, fost angajat al termocentralei din Anina.

Blocurile au fost scoase la vânzare pe un site de anunțuri, cu 49 de mii de euro fiecare.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: „Acesta este cartierul de blocuri care se vinde pe un site românesc, iar peisajul este post-apocaliptic. O astfel de investiție imobiliară ar fi aproape imposibil de amortizat”.

Victor Cîrstea a ajuns în Anina la finalul anilor '90 și a muncit inclusiv în mina care aproviziona cu cărbune termocentrala. După prăbușirea industriei a plecat în străinătate pentru a lucra în construcții.

„Greu cu lucrul, doar la Reșița, iar majoritatea sunt plecați afară ori la Timișoara”, spune Victor Cîrstea.

Acum, că industria locală a dispărut complet, autoritățile locale spun că se concentrează pe dezvoltarea turismului. Lucrurile nu se mișcă însă prea repede, pentru că primarul - aflat la al treilea mandat - a fost revocat de prefect, după ce a fost declarat incompatibil de ANI.

„Este o legislație confuză, eu am fost declarat incompatibil pentru că am fost părinte în Consiliul de Administrație al liceului. Eu îmi duc în continuare această muncă, pentru a-mi duce la îndeplinire obiectivele, în special Muzeul Mineritului”, a declarat pentru Digi24 Gheorghe Românu, primarul revocat al orașului Anina.

Cum au reușit alte orașe să renască din propria cenușă

În anii 90, și Filiași, din județul Dolj, devenise un oraș-fantomă, după ce fabricile s-au închis. Însă odată cu trecerea timpului, Filiași a început să renască și să se dezvolte datorită investitorilor veniți în zonă. Numai în ultimele luni, peste 1.000 de locuri de muncă au fost create acolo.

„Motivul principal este poziția georgrafică, pentru că suntem la interferența a trei județe: Gorj, Dolj și Mehedinți”, spune Costeluș Gheorghe, consilier al primarului.

În oraș există și o școală modernă.

„Se investește foarte mult în educație. În urmă cu 7 ani noi am făcut ce se face acum la nivel național: să introducem în fiecare clasă videoproiector, laptopuri, imprimantă”, explică directorul școlii, Alin Mondescu.

„Total schimbat, se cunoaște și pe la școli, și peste tot. Față de ce a fost înainte - gropi peste tot”, confirmă un localnic.

În Filiași se construiesc și două blocuri pentru tineri cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Potrivit ultimului recensământ din 2021, în oraș trăiesc 18.000 de oameni.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Warren Buffett spune că i-a fost folosită imaginea pentru a promova candidați la alegeri. „Nici nu ştiu cum să intru pe Instagram”

UE va investi 1,8 miliarde de euro în R. Moldova în următorii 3 ani. În ce sectoare vor merge banii

Ciolacu spune că deficitul bugetar de 6,9% din PIB este „sustenabil” datorită investițiilor. „Ai băgat 1 euro, vin 6 sau 8 euro înapoi”

Partenerii noștri