Live

O generație pierdută: copiii României care cresc în alte țări

Mădălina Chițu Data actualizării: Data publicării:
Cel mai tânăr membru al familiei Scarlat este întâmpinat cu dragoste de bunici. Sunt trei generații de români care trăiesc în Italia Foto: captură TV

Cei mai mulți copii care cresc în alte state din Uniunea Europeană decât cel de origine sunt români. E concluzia celui mai recent studiu în această privinţă realizat de Comisia Europeană. La nivelul Uniunii, sunt 6,9 milioane de copii care trăiesc în altă țară.

Familia Scarlat a ajuns la a treia generație de români stabilită în Italia. Mai întâi a plecat Gigel, la începutul anilor '90, iar soţia l-a urmat.

Am zis hai să dăm o fugă, să facem și noi rost de un ban, să ne cumpărăm casa, să achităm datoriile”, povestește Gigel Scarlat, român stabilit în Italia.

„La început mi-a fost foarte greu pentru că din cauza limbii, nu cunoșteai limba, aveai acasă, în România, obiceiurile tale, cunoștiințele tale, rudele tale”, spune Mariana Scarlat.

După ce s-au pus pe picioare în Italia, și-au luat cu ei și cele două fiice, care acum au la rândul lor propriile familii în țara de adopție. Tot în Peninsulă s-a născut și cel mai mic membru al familiei - Nicole, care are 4 ani.

Ea are cetățenie italiană, dar are și pe cea românească. Italia poate să fie țara ei de viitor, dar trebuie să știe și de unde vin părinții, ce origini are”, spune Florina Scarlat, mama fetiței.

Povestea familiei Scarlat e, de fapt, a milioane de români care au plecat din ţară. S-a întâmplat într-un ritm atât de alert, încât România e pe primul loc în topul țărilor care au cetăţeni sub 20 de ani care trăiesc în alt stat decât cel de origine. Polonia și Bulgaria ocupă următoarele două poziții în clasament.

Câți copii trăiesc în UE într-o altă țară decât cea de origine

România - 592.3381 de copii

Polonia - 240.771 de copii

Bulgaria - 134.153 de copii

Italia - 119.598 de copii

Franța - 76.934 de copii

(Sursă: Eurostat)

Sociolog: România a pierdut deja viitoarea generație

„România a pierdut deja viitoarea generație. Din ce în ce mai mulți absolvenți de liceu aleg să facă facultate în străinătate și este de așteptat că aceștia vor rămâne în străinătate și își vor întemeia familii acolo. Din ce în ce mai mulți copiii cu cetățenie română vor face parte din statisticile altor țări, și nu din statistica României”, spune cercetătorul Alina Botezat.

Sociologii mai spun că valul de migrație în rândul tinerilor este departe de a se opri, cât timp autoritățile nu vin cu soluții care să convingă noua generație că poate avea un viitor bun în ţara în care s-a născut.

Nu e suficient să dai salarii mai mari atâta vreme cât instituțiile merg prost. Atâta timp cât corupția este cât este”, spune sociologul Dumitru Sandu.

Medicina la noi se bazează totuși încă pe șpagă. Probabil și la noi sunt doctori care fac meseria din pasiune și ajută, dar eu zic că trebuie să se schimbe un pic sistemul ăsta” - confirmă Florina Scarlat, româncă stabilită în Italia.

Până atunci, însă, România va continua să fie țara cu cea mai mare rată de migrație din UE.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rareș Bogdan și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al PNL diaspora. Reacția lui Ilie Bolojan

BEC a transmis CCR renumărarea parțială a voturilor din primul tur, fără peste 600.000 de voturi din diaspora

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării: "Ce votăm va pune amprenta pe viitor”

Partenerii noștri