Live

O casă unică în București, lăsată să se degradeze

Data publicării:

Un simbol al Bucureştiului de altădată, casa Haşdeu a ajuns un focar de infecţie, în care şi-au găsit refugiu zeci de oameni fără adăpost. Primăria Sectorului 5 l-a executat silit pe fostul proprietar şi a vândut monumentul istoric unui dezvoltator imobiliar. Nimeni nu ştie însă dacă printre planurile lui se numără și restaurarea casei.

- Băi vere, nu filma că mă dezbrac, pe bune mă dezbrac în ... gol. Nu filma trăiţi-ar viaţa ta.

- Stai, mă, cuminte că îţi sparg aia, mă! Tu vrei să mă bagi în puşcărie, om bătrân?

- Dar de ce vreţi să faceţi asta?

- De ce fotografiezi tu aici? Ce faci, ne dai afară de aici cu copii cu astea

- Nu domnule, nu vrea să vă dea nimeni afară!

- Du-te mă la primărie să ne dea casă, mă.

Casa este unică în Bucureşti având o arhitectură mai rar întâlnită în România. A fost construită în 1907 de Pompiliu Eliade, fost director al Teatrului Naţional, după planul prietenului său Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Acum este invadată de câteva zeci de persoane fără adăpost.

- De când staţi aici?

- De opt ani de zile stau, sunt alţii care stau de 15, 20 de ani.

Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare iar cei care o populează contribuie din plin la asta. Având datorii la stat, foştii proprietari au fost executaţi silit de Primăria sectorului 5, care au scos imobilul la licitaţie. A fost evaluată la 2,6 milioane de lei şi cumpărată cu 1,5 milioane de lei, în urmă cu jumătate de an de un dezvoltator imobiliar.

Valerian Sălăvăstru, director, Direcţia Taxe şi Impozite Sector 5: Această casă, chiar dacă are acum un nou proprietar, ea va continua să se degradeze, va rămâne în aceeaşi situaţie ca şi până acum. Eu cred că aici, mă rog, alte instituţii ale statului trebuie să întervină, poate Inspectoratul de Stat în Construcţii, poate organele de mediu, alte instituţii trebuie să intervină, poate DSP-ul.

Nou proprietar nu spune ce intenţii are în legătură cu monumentul istoric. Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia că de multe ori case monument istoric sunt lăsate intenţionat să se degradeze pentru ca până la urmă să se prăbuşească şi să facă loc unor noi proiecte imobiliare.

Dan Trifu, reprezentant ONG: Dumnealor practică această tactică, le lasă să se degradeze sau bagă anumite familii care nu au grijă de imobile, sunt băgate special să locuiască pentru a le distruge.

Numai în Bucureşti ONG-urile spun că există aproape 300 de case monument istoric care au fost abandonate şi se degradează fără cale de întoarcere.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

HARTĂ Vreme severă în România: Viscol și ninsoare la munte și precipitații în restul țării. Vremea în București

Cum explică Jandarmeria Capitalei folosirea unui spray lacrimogen împotriva polițiștilor la protestul din Piața Victoriei

Carambol la ieșirea din București: Patru mașini au fost implicate într-un accident produs pe DN1 spre Otopeni

S-a ascuns după un frigider: un hoț a fost prins de polițiști în timp ce dădea o spargere la o casă din București

Partenerii noștri