Nu toate cărțile de muncă se află în evidența electronică a statului, a constatat ministrul Violeta Alexandru
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, susține că nu toate cărțile de muncă ar fi fost scanate în perioada 2006-2008, ci doar în proporție de 80 la sută. În plus, există scanări care nu sunt de bună calitate, motiv pentru care doar persoanele dispunând de informații după 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverințelor de vechime.
„Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc”, a scris, pe Facebook, ministrul muncii, Violet Alexandru.
„Ce se întâmplă cu informațiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile în format digital? De ce și astăzi oamenii sunt puși să vină cu adeverințe, unii să caute, cu mari eforturi, societățile la care au lucrat pentru diferite informații? Situația găsită în sistem este gravă. Nu pot să înțeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme”, spune Violeta Alexandru.
Ea amintește că în 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice, fie la SRL sau societăți mai mari. Unele societăți nu mai există, altele au predat arhiva unor entități care nu au avize de eliberare documente, a constatat Violeta Alexandru, care promite că va face tot posibilul să remedieze situația.
Editare: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News