Nicușor Dan: Referendumul pentru București, dacă va fi aprobat în CGMB, trebuie să aibă loc simultan cu primul tur al prezidențialelor
Dacă referendumul pentru bucureșteni convocat de Nicușor Dan va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), acesta va trebui să aibă loc, potrivit legii și Constituției, iar guvernul trebuie să dea o reglementare pentru a facilita desfăşurarea scrutinului în aceleaşi secţii de votare cu cele pentru alegerile prezidenţiale, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, a precizat joi primarul general al Bucureștiului.
„Dacă va fi aprobat de Consiliul General în şedinţa de luni, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii şi Constituţiei. Suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum - articolul 2 din Constituţie şi legea 3/2000. Pentru a facilita desfăşurarea referendumului în aceleaşi secţii de votare cu cele pentru alegerile prezidenţiale şi pentru limitarea costurilor, Guvernul trebuie să dea o reglementare, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puţin timp înainte de alegeri”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.
În acest sens, Nicușor Dan a oferit mai multe exemple. Astfel, referendumul naţional din anul 2009 iniţiat de preşedintele Traian Băsescu (cu tema Parlament unicameral şi Parlament cu maxim 300 de persoane) s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale (22 noiembrie 2009). OUG nr. 103 din 30 septembrie 2009, adoptată de guvernul condus de Emil Boc, introduce art. 15 indice 1 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului naţional simultan cu alegerile generale, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, precizează Nicuşor Dan.
„Referendumul local din anul 2018 iniţiat de Consiliul Judeţean Olt pentru atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt s-a desfăşurat în aceleaşi zile cu referendumul naţionalde revizuire a Constituţiei iniţiat de Coaliţia pentru Familie (6-7 octombrie 2018). OUG nr. 86 din 18 septembrie 2018 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 18 septembrie 2018, introduce art. 15 indice 2 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului local simultan cu referendumul naţional, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale”, a menţionat primarul Capitalei.
El a oferit şi exemplul referendumului naţional din anul 2019 iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei, desfăşurat în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European (26 mai 2019). OUG nr. 29 din 8 mai 2019, aprobată de guvernul condus de Viorica Dăncilă, modifică art. 15 indice 1 din Legea nr. 3/2000, pentru a introduce clarificări legislative suplimentare în vederea facilitării desfăşurării referendumului naţional simultan cu alegerile generale, se mai arată în postare.
Dacă referendumul va fi aprobat în ședința de luni, 21 octombrie, a Consiliului General al Capitalei, el va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News