Live

Nicușor Dan: În București trebuie să facem ce n-am făcut 20 de ani și să nu punem blocuri între blocuri

Data actualizării: Data publicării:
Primarul general Nicușor Dan vrea să aplice PUG-ul făcut în 2000 și să oprească construcția de blocuri care nu respectă acel plan și să încurajeze alte proiecte, inclusiv spațiile verzi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000 și să construiască locuri pentru locuit, activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi, pentru care există fonduri europene. El de asemenea a spus că dezvoltarea de tip “blocuri între blocuri” trebuie să înceteze. Administrația locală va avea un nou PUG actualizat în câțiva ani, precizează primarul.

“În anul 2000, când s-a făcut Planul Urbanistic General (PUG), adică legea de construire în București, el s-a făcut echilibrat, în sensul că în el s-au prevăzut locuri de locuit, locuri pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Noi, ca administrație locală, de 20 ani de ani n-am fost în stare să facem din acele spații verzi care erau teoretice, dar pentru care se păstrase locul în PUG, spații verzi efective.

Asta nu înseamnă că acum trebuie să le construim. Asta înseamnă că acum trebuie să luăm bani europeni ca să le facem acum, ce n-am făcut acum 20 de ani și să nu punem bloc lângă bloc, mai ales în situația în care noi avem o problemă uriașă de poluare a aerului, care generează probleme respiratorii la zeci de mii de copii care generează probleme și respiratorii și cardiovasculare la zeci de mii de persoane vârstnice.

Bucureștiul nu este tabula rasa. Pare că dacă aceste planuri de sector dispar, nu mai avem nicio reglementare. Nu! Avem o reglementare din 2000, PUG, care este mult mai bună decât aceste planuri de sector, pentru că este o dezvoltare echilibrată.

O să venim cu un PUG actualizat în doi - trei ani, pentru că durează să pui toate elementele cap la cap. Dar asta nu înseamnă că până atunci nu trebuie să respectăm PUG-ul. În acesta există terenuri care au funcția de spațiu verde. Ele n-au fost amenajate, pentru că așa s-a întâmplat cu administrația publică locală. Noi trebuie să le amenajăm. Există bani europene pentru asta”, a afirmat Nicușor Dan.

“Dacă un privat deține un spațiu verde, nu înseamnă că poate construi un bloc de 10 etaje”

Totodată, el spune că autorizațiile care au fost date deja pentru construcția de imobile nu vor fi anulate, dar că va opri construcțiile neautorizate care nu respectă legea de construire în Capitală.

“Mare parte din problemă vine din faptul că Primăria Capitalei nu a făcut Registrul spațiilor verzi. Dacă l-ar fi făcut - problema cea mai mare este la spațiile verzi dintre blocuri – nu ar fi fost niciodată retrocedate acele spații.

Acum suntem într-o situație mixtă în care avem spații în proprietatea Municipalității și de care nu s-a îngrijit nimeni și spații verzi care au proprietari privați. Asta nu înseamnă că tu, care ești privat, poți să contruiești acolo un bloc de 10 etaje.

Dacă Consiliul General suspendă vineri PUZ-urile de sector, nu se va mai construi după PUZ-urile acelea, ci după PUG. Asta înseamnă că pe malurile lacurilor nu vom mai avea blocuri de 14-20 de etaje, ci locuri de promenadă, locuri în care poți să faci sport, locuri în care poți să te duci cu copiii să înoate.

Dacă vorbim de Sectorul 5, PUG prevede din zona de Sud până în Calea Rahovei, cu deservire pentru cartierele Ferentari și Giurgiului de o parte și de alta care n-au metrou, asta înseamnă că putem să folosim acel culoar ca să facem metrou de suprafață, astfel încât o persoană care locuiește acolo să ajungă în 20 de minute la Gara de Nord sau la Aeroportul Otopeni sau în Pipera. Conectând aceste zone, vom ridica nivelul de viață. Acesta prevede PUG încă de acum 20 de ani. Ce prevede PUZ Sector 5? Prevede că pe acel culoar o să mai facem încă niște blocuri între blocuri”, a mai declarat Nicușor Dan.

PUZ-urile din 5 sectoare ale Capitalei ar putea fi suspendate 2 ani

Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) din cinci sectoare ar putea fi suspendate, vineri, de Consiliul General al Capitalei pe o perioadă de 2 ani. Primarul general a spus că, prin intermediul acestora, sute de hectare de spațiu verde ar fi distruse. El a adăugat că vor fi, totuși, continuate proiectele de infrastructură, în baza unor planuri urbanistice punctuale.

Blocarea Planului Urbanistic Zonal în cinci din cele șase sectoare din Capitală, cu excepția sectorului 1, vine după ce oficialii PMB au descoperit schimbarea destinației din spațiu verde, în blocuri de locuit pentru hectare întregi. În sectorul 4, de exemplu, terenurile alocate serelor s-au transformat în cartiere.

„Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Declarația primarului a stârnit însă nemulțumire, atât din partea unor primari de sector, cât și a dezvoltatorilor imobiliari. Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a declarat miercuri la Digi24 că „nu este cu orice preț” dezvoltarea Bucureștiului, dar că Nicușor Dan a vorbit despre „un spațiu verde imaginar”.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan, despre candidatura lui Crin Antonescu: „E o decizie pe care au luat-o, foarte bine, eu mi-o mențin pe a mea”

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Care sunt șansele lui Nicușor Dan să devină președinte al României? Răspund Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri