Mistreții au invadat o comună din Maramureș
Zeci de culturi de porumb și cartofi dintr-o comună din Maramureș au fost devastate de porcii mistreți. După luni de muncă, localnicii din Valea Chioarului spun că nu mai au ce recolta. În schimb, reprezentații AJVPS Maramureș susţin că au încercat să oprească înmulțirea animalelor şi că pierderile produse în acest an de porcii mistreți au scăzut considerabil.
O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
„Brancardierul morții” va fi eliberat
Cazul complicat al fetei dispărute din Maramureș
Microbuz lovit cu bâte în plină stradă
Cinci pui de mistreț mergând prin zăpadă, în zona Putna
„Am avut cultura de cartofi și au început să răsară. Când au fost mărișori, au venit porcii și toți i-au distrus", se plânge o localnică.
În comuna Valea Chioarului, porcii mistreți au distrus mai multe terenuri agricole. Deși numărul sesizărilor și valoarea pagubelor crește, localnicii nu au primit despăgubiri de mai bine de 6 ani.
„Am auzit că au făcut alții sesizări și zice că până ce ajungi la Dumnezeu te omoară sfinții", spune Viorica Duruș, localnică din Valea Chioarului.
Reprezentanții AJVPS Maramureș susțin că au atins cota anuală de vânare a mistreților și că statul trebuie să-i despăgubească pe localnici.
"Pentru că avem și problema apariției pestei porcine africane, AJVPS Maramureș a întreprins foarte multe acțiuni de vânătoare. În fiecare zi există două sau trei echipe de vânători repartizate în fondul de vânătoare, care recoltează mistreți", a declarat Ioan Pop, director AJVPS Maramureș.
„Omul ar trebui să-și îngrădească măcar cu un fir electric, nu numai noi, ca vânători, să le apărăm culturile lor. Noi ne dăm interesul, dar să stăm seară se seară e cam ciudat și greu", consideră Flaviu Nicoară, vânător.
„Această cotă în mare parte se vânează anual, dar efectivele de mistreți eu cred că sunt mai mari și evaluarea care se face la nivel de fond de vânătoare la gestionari nu cred că este făcută corect", este de părere Florin Miclăuș, primarul din Valea Chioarului.
Sesizările făcute de localnici sunt mai multe pe zi ce trece, iar primăria comunei încearcă să găsească o rezolvare a problemei.
Redactor: Andrada Rește
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News