„Minune” de Anul Nou, într-o comună din Buzău: „Focul viu”, descoperit de mai mulți localnici
Mai mulți din comuna Lopătari din județul Buzău au descoperit în preajma Anului Nou un nou „foc viu”. Fenomenul natural este mai spectaculos decât cel cunoscut la Terca și mult mai aproape de drumul principal. Oamenii din zonă sunt convinși că recenta descoperire va aduce mai mulți turiști în zonă.
Bungalow-uri pe Dunăre, cu bani europeni
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Peste râul Slănic, în inima pădurii din Lopătari, a fost găsit un nou foc viu, unul dintre fenomenele uimitoare ale naturii. Cei care l-au descoperit spun că au plecat în căutarea lui după ce au auzit de la bătrâni că ar mai exista un al doilea foc viu în comună, pe lângă cel de la Terca.
„Iniţial am venit de l-am căutat şi a doua zi au venit cu feştile, un prieten, şi a fost găsit pur şi simplu plimbându-se cu focul. L-a căutat toată coasta, dar nu mai este mai sus”, spune George Crăciun.
Din punct de vedere ştiinţific, focul viu este un fenomen natural datorat emanaţiei de gaze naturale din scoarţa terestră. Acesta este aprins fie de razele soarelui, fie de oamenii care trec prin zonă.
Bătrânii locului au transmis generaţiilor tinere o legendă veche despre ce înseamnă flăcările care ţâşnesc din pământ. „Muşele păpuşele erau cele două fete ale bătrânului Giurgiu, stăpânul acestor locuri. Ele au fost alergate de furi şi sfârşitul furilor a fost la Smoleanu, s-a deschis gaura iadului, smolean înseamnă smoală în slavă, şi i-a înghiţit pe aceşti furi şi fetele s-au salvat”, povestește profesorul Ion Zota.
Oamenii locului spun că focul viu se ascunde uneori şi iese la suprafaţă în altă zonă din apropiere.
„Focul viu are un areal, el se mişcă, se schimbă, pe o rază de o juma de hectar, iniţial a fost aici, apoi s-a mutat mai jos”, explică profesorul.
Pe drumul către focul viu, turiştii pot afla şi povestea apelor din zonă, care au efecte miraculoase pentru sănătate. „Erau nişte cabine făcute din scânduri, făcute cu baie din lemn, încălzeau bolovanii cu lemn de cătină, că avea o putere calorică extraordinară, îl băgau în cadă, îl scoteau, şi după aia intra doamna” - explică Ion Zota.
Noul foc viu din Lopătari se află la aproximativ un kilometru de drumul judeţean care leagă oraşul Buzău de zona de munte. La aproximativ 10 kilometri se află şi focurile vii de la Terca, însă acestea sunt ascunse adânc în pădure.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News