Mii de oameni din România încă nu au curent electric: „Cu lampa. Noi nu am văzut televizor la noi în casă”
În România lui 2024, încâ există oameni în casele cărora becul nu se aprinde. În această situație se află peste 11.600 de români. 40% dintre ei sunt copii, potrivit Asociației Energia Inteligentă, care a făcut un inventar al locuințelor care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică. Pentru ca și în casele lor să fie lumină ar fi nevoie de investiții estimate la 12 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promite că în cel mult doi ani măcar o parte din ei vor avea curent.
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Canicula și consumul mare de energie ridică prețurile la curent
Ciolacu și liderii PSD din Buzău, în campanie la o serbare câmpenească
Nicușor Dan nu vrea să aibă o dezbatere cu Sebastian Burduja
Burduja: Nicușor Dan nu e un om de dialog
Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei
Burduja și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Burduja: Să ne concentrăm pe viitor. Orice zi pe care o pierdem în aceste cancanuri – ce a fost, cine a fost – este o zi pierdută
O cărare trece prin desișul pădurii și leagă satul Mățara din județul Buzău de lume. Doar câteva case au rămas în picioare.
Echipa Digi24 a filmat la Mățara în vara anului trecut, când Primăria, cu ajutorul unui ONG, a instalat panouri fotovoltaice care au adus lumina electrică în sat.
Localnic: „Ăsta e aparatul la care încărcăm la el. De la soare vine, dăm drumul și la lumină.”
Puținii locuitori, care au mai rămas în mica localitate izolată, trăiseră până atunci la lumina lămpii.
Localnică: „Fără curent am trăit, da. Cu lampa. Noi nu am văzut televizor la noi în casă.”
În România încă există peste 5.400 de case care nu au curent. Cele mai multe sunt în județele Satu Mare, Harghita, Covasna, Suceava, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Dumitru Chisăliță - președintele Asociației Energia Inteligentă: „Oamenii stau în astfel de imobile care nu au energie electrică, dintre care, surprinzător 40% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani.”
4.500 de copii nu au lumină
4.500 de copii locuiesc încă în case în care becul nu se aprinde.
Dumitru Chisăliță - președintele Asociației Energia Inteligentă: „Am făcut o socoteală. Ne-ar trebui undeva la 12 milioane de euro ca să eradicăm această problemă. 12 milioane de euro pot să fie dublul programului norvegian care a fost de șapte milioane de euro sau poate să fie 25% din banii care merg la campania electorală din 2024.”
Ministrul Energiei spune că în doi ani măcar o parte dintre locuințele acestor oameni ar putea fi legate la rețeaua de electricitate. Pentru ca nimeni să nu mai stea pe întuneric spune că este nevoie, însă, și de implicarea mediului privat, dar și al românilor de rând.
Sebastian Burduja - ministrul Energiei: „Eu vă propun ca termen 24 de luni. Nu am vorbit cu domnul profesor, sper că este un termen realist, cel puțin pentru acele cazuri în care rolul ministerului poate fi unul de finanțator, unde există îndeplinite toate condițiile legii. Există lucruri pe care statul le poate face și trebuie să le facă, dar există și lucruri care trebuie făcute de mediul privat, de mediul asociativ.”
Acolo unde este fezabil, distribuitorii ar putea fi obligați să tragă fir, spun cei de la Asociația Energia Inteligentă. O altă soluție ar fi montarea în gospodării a unor panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Un astfel de program ar putea fi derulat prin Ministerul Mediului, spun cei de la ONG, sau sprijinit de firme private, dacă li s-ar acorda facilități fiscale.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News