Live

Masa de Paște, mai scumpă, pe fondul celei mai mari inflații din ultimii cinci ani

Data actualizării: Data publicării:

Paştele nu este doar cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, ci şi una a consumului. Faţă de o lună obişnuită, vânzările cresc, pentru că românii respectă cu stricteţe datina aprovizionării din pieţe şi supermarketuri. Se asigură că nu le vor lipsi de pe masa de sărbătoare carnea de miel, ouăle roşii şi cozonacul. Aveţi grijă cât de tare vă umpleţi coşul, însă: anul acesta alimentele sunt mai scumpe. Inflaţia e la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani.

Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Masa de Paşte de anul acesta pentru o familie cu trei persoane va fi mai scumpă: plătim în plus până la 7 lei pentru fiecare kilogram de carne de miel pe care îl punem în coş. Adăugăm 2 lei la fiecare 10 ouă şi un leu pentru un cozonac. În schimb, cartofii s-au ieftinit - un kg costă acum mai puţin cu 1 leu. Adăugăm verdeaţă, vin şi dulciuri. În total, 195 de lei.

Experimentul nostru a luat în calcul 2,5 kilograme de carne de miel, 3 caserole cu câte 10 ouă, 2 cozonaci, verdeaţă, legume, dulciuri şi vin. Comparaţia o facem cu 2013, pentru că acum avem cea mai mare inflaţie din ultimii 5 ani. Iar diferenţa în plus este de 22 de lei, bani din care am putea cumpăra 2 cozonaci sau aproape un kilogram de carne de miel.

Clienţii numără scumpirile direct la tarabă în pieţe şi la casa la raft, în magazine.

Clienți:

  • Verdeaţă, am lăsat-o pe ultima sută de metri, să fie proaspătă. Cozonacul îl fac în casă, mielul tot aşa, mai încolo, să fie proaspăt, luăm sâmbătă, sinceră să fiu, prețurile mi se par un pic mărite.
  • M-am uitat la mărar, la pătrunjel, la ceapă, ceea ce ne trebuie acum pentru prepararea drobului. Cred că sărim de 700 sau o mie de lei pentru pregătirea unei mese de 10 persoane.
  • Preţurile, pentru că vine Paștele, preţurile sunt mărite. Şi la carne sunt mai mari.

Una dintre explicaţii e că gerul de la mijlocul lui martie a îngheţat recoltele, iar verdeţurile au preţuri mai mari. La asta se adaugă importurile crescute.

Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta: Se pare că nu toată lumea a fost bine pusă la punct cu sistemele de încălzire, perioada de frig i-a prins pe un picior greşit. Explozia de preţuri şi deprecierea leu euro influenţează puternic creşterea preţurilor. Importăm din ce în ce mai mult.

Carnea de miel costă şi ea mai mult pentru că ciobanii au avut cheltuieli mai mari din cauza frigului şi miei mai puţini.

Soluţia?

Clienți:

  • E paştele, facem eforturi, ne gândim la suflet. Cumpăram după puteri.
  • Eu aș vrea doar pulpă, dar nu se poate lua așa ceva. În loc de miel pun pui, ouă, roșii, pește.

De cealaltă parte, cozonacul şi pasca s-au scumpit mai puţin ca în alţi ani pentru că e o abundenţă de sortimente pe piaţă, de la preparate cu vişine şi până la cele cu... portocale.

Când tragem linia şi adunăm, vedem că Paştele este şi o sărbătoare a consumului.

Patronatele din industria alimentară estimeaza că, în aceste zile, vor fi vânduţi șapte milioane de cozonaci, 120 de milioane de ouă şi patru milioane de miei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Partenerii noștri