Video Exclusiv Marcel Boloș: Nu cred că putem continua cu cumpărăturile, baxuri întregi de hârtie igienică în prag de sărbători
Marcel Boloș a declarat la Digi24 că își dorește ca banii de la buget să se cheltuiască rațional. "Nu cred că mai putem continua cu cumpărăturile de la Metro, baxuri întregi de hârtie igienică în prag de sărbători, pe motiv că pierdem bani. Numai pentru a se cheltui banii, să nu se piardă banii. Nu e firesc să facem astfel de lucruri într-o perioadă în care suntem cu angajamente atât de dure față de Comisia Europeană", a spus ministrul Finanțelor care a mai explicat că ținta de deficit nu este doar o obligație a guvernului, ci și a altor "entități ale statului", inclusiv de la nivel local.
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Ce cadouri își doresc românii și ce primesc de Crăciun
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Critici dure la adresa ministrului de Finanțe au fost lansate și de spitale, care se plâng că nu au bani pentru a-și asigura nevoile curente, dar și din partea altor instituții care spun că nu ar mai avea buget cu care să plătească datoriile. Marcel Boloș dă asigurări că spitalele nu vor fi vizate de măsurile prevăzute în noua ordonanță, deoarece Guvernul nu își dorește să genereze blocaje, însă, pe de altă parte, ministrul susține că nu mai pot continua cumpărăturile exagerate făcute de instituțiile publice, doar pentru a se cheltui banii.
"Pe zona de cheltuieli care țin de operaționalizarea și funcționarea instituțiilor statului, noi nu avem măsuri. Hrana la spitale este cu un articol bugetar separat, n-am avut prevederi în ordonanță. Aceste categorii de cheltuieli enumerate în ordonanță sunt cele care, în medie, pe parcursul anului înregistrează 1.1 miliarde de lei, pentru ca-n noiembrie și decembrie să ajungă la peste 4 miliarde de lei. O creștere de patru ori, ceea ce este inexplicabilă.
Noi avem această situație la sfârșit de an – înseamnă c-am năruit obiectivul nostru de deficit bugetar și nu mai avem nicio legitimitate în discuția cu Comisia pentru 2024. E mai mult decât necesară intrarea în normalitate pe acest tip de cheltuieli.
Pentru partea de sănătate este creată excepție, nu ne dorim blocaje, ci o cheltuială rațională a banilor. Nu cred că mai putem continua cu cumpărăturile de la Metro, baxuri întregi de hârtie igienică în prag de sărbători, pe motiv că pierdem bani.
Numai pentru a se cheltui banii, să nu se piardă banii. Nu e firesc să facem astfel de lucruri într-o perioadă în care suntem cu angajamente atât de dure față de Comisia Europeană și este obiectiv de țară pentru toți care sunt ordonatori de credite ai bugetului de stat, dar și a bugetelor locale.
Nu este doar ținta Guvernului. Și autoritățile locale contribuie la deficitul bugetar, sunt celelalte entități ale statului care se iau în calcul pentru consolidarea bugetară. Nu e doar obiectivul Guvernului și Guvernul să răspundă", a explicat Marcel Boloș.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News