Live

Maghiarii susțin că sunt cu 100.000 mai mulți decât a stabilit recensământul din 2021

Data publicării:
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Covasna. Foto: Inquam Photos / Levente Tofan

Etnia maghiară din România ar fi mai numeroasă cu 100.000 de locuitori decât rezultatul oficial al recensământului din 2021, susțin reprezentanții unei organizații care a ajutat la recensământul maghiarilor din România. Ei au aplicat o formulă care ia în calcul și locuitorii care nu și-au declarat etnia.

Sociologii portalului Nepszamlalas.ro, administrat de Asociaţia Analiştilor în Politici Publice din Cluj-Napoca, estimează numărul maghiarilor din România la 1,1 milioane de persoane, cu 100.000 mai mulți decât rezultatul referendumului din 2021, respectiv 1.002.151, scrie Hirado.hu.

Specialiștii au pornit de la ipoteza că, în cadrul unei localităţi, cei care nu au date legate de naţionalitate sunt distribuiţi în acelaşi mod ca cei care au oferit aceste date.

Rezultatele oficiale ale recensământului au indicat 19.053.815 locuitori în România, dintre care 1.002.151 s-au declarat maghiari.

Din totalul locuitorilor, la aproximativ 2,5 milioane de persoane nu s-a înregistrat etnia, iar specialiştii citați estimează că printre aceştia mai există încă 100.000 de maghiari.

Metoda de calcul

Potrivit sociologilor, din cele aproximativ 2,5 milioane de persoane de naţionalitate necunoscută, aproximativ 1,5 milioane au completat doar parţial formularul de recensământ, ceea ce s-a putut întâmpla împotriva voinţei lor, din cauza unei erori a platformei online.

Un milion de persoane fie nu s-au folosit de facilitatea autorecenzării online, fie nu au fost contactate de către recenzori, datele lor fiind transferate din registrele administrative în baza de date a recensământului, fără a fi identificate în funcţie de etnie.

Portalul a mai precizat că proporţia etniilor va fi contabilizată oficial doar în rândul celor care şi-au declarat etnia, conform metodologiei stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din anul 2020. Potrivit metodologiei, proporţia românilor este de 89,33%, a maghiarilor 6,05%, a romilor 3,44%, a ucrainenilor 0,28%, a germanilor 0,14%, în timp ce proporţia totală a altor minorităţi etnice este de 0,77%.

Dacă maghiarii reprezintă 6,05% şi în rândul populaţiei fără date legate de naţionalitate, atunci, în România, cu 19 milioane de locuitori, se poate presupune o populaţie maghiară de 1,140 milioane. Totuşi, sociologii de la Nepszamlalas.ro au luat în calcul şi faptul că maghiarii au absentat în număr mai mic de la recensământ, cu o rată totală de aproximativ 9% (cei cu chestionarul parţial completat sau cei care au fost preluaţi din registrele administrative) faţă de proporţia naţională care a fost de 13%.

Acest lucru înseamnă că totalul comunităţii maghiare din România este de aproximativ 1,1 milioane, au tras concluzia specialiştii.

Peşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că este conștient că numărul maghiarilor din România a scăzut.

„Rezultatele recensământului sunt cunoscute şi este adevărat că avem şi pierderi care ne întristează. Dar, în loc de deznădejde şi de lamentaţii, eu totuşi propun tuturor să ne continuăm munca începută pe plaiurile natale. O comunitate puternică în suflet şi în inimă şi neclintită în identitatea sa naţională va fi capabilă să facă acest lucru: iar comunitatea noastră este o astfel de comunitate”, a declarat preşedintele UDMR într-un comunicat citat de Hirado.hu.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor cere tuturor partidelor proeuropene să revină la negocieri: „Puneți picioarele în apă rece și mâine să ne așezăm la masă”

Kelemen Hunor face un apel la partenerii de coaliţie să revină la masa negocierilor: „Orice altă variantă este variantă proastă”

Cum decurg negocierile între partide: UDMR vrea Mediul și Dezvoltarea, PSD - Transporturile. Bolojan ar putea prelua șefia Senatului

Kelemen Hunor avertizează: „În buget avem probleme uriaşe, trebuie să regândim cheltuielile publice”

Partenerii noștri