Live

Luptă în instanță pentru „Babele” şi „Sfinx”. Prefectura Prahova: Monumentele rămân în domeniul public al oraşului Buşteni

Data publicării:
Prefectura Prahova și CJ Dâmbovița își dispută în instanță dreptul de a revendica monumentele naturale „Sfinxul" și „Babele" de pe Platoul Bucegi. Foto: Marius Dumbraveanu / Inquam Photos

Prefectura Prahova informează, luni, că monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de rezultatul final al procesului care vizează stabilirea liniei de hotar dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa.

Reacţia Instituţiei Prefectului vine ca urmare a faptului că, duminică, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea pe fond a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre două judeţe în zona Platoului Bucegi, disputa din instanţă vizând inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul care, conform deciziei judecătorilor, aparţin teritoriului Dâmboviţei.

„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor.

Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan pe pagina sa de Facebook.

În context, Prefectura Prahova susţine că, indiferent de finalitatea acestui proces, cele două monumente vor rămâne în domeniul public al staţiunii Buşteni, conform Agerpres.

„Pe parcursul derulării procesului, prefectul judeţului Prahova a convocat părţile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul şi a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situaţiei, însă la aceste convocări reprezentanţii judeţului Dâmboviţa nu s-au prezentat.

Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1.359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni. Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic şi cultural ele aparţin tuturor românilor”, a transmis Prefectura Prahova.

Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a a trecut pe la mai multe instanţe. O primă instanţă care a pronunţat o decizie în această speţă a fost Tribunalul Dâmboviţa, în octombrie 2019, iar în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Piteşti care, în decembrie 2020, a casat sentinţa iniţială şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Vâlcea.

„După 4 ani de zile în care Primăria oraşului Buşteni, Consiliul Judeţean şi Prefectura Prahova nu au avut niciun reprezentant juridic în ultimii 4 ani în care s-a derulat procesul intentat de către judeţul Dâmboviţa împotriva judeţului nostru în scopul revendicării platoului Bucegi, Sfinxul şi Babele, astăzi, cu ajutorul noii conduceri din Prahova de la Consiliul Judeţean şi Prefectură, prin reprezentanţii lor juridici, împreună cu ai noştri din Buşteni, am reuşit ca prin decizie judecătorească să reluăm procesul de la început. (...) Dacă nu s-ar fi prezentat avocaţi profesionişti care să ne reprezinte, sentinţa ar fi fost favorabilă judeţului Dâmboviţa”, a scris la acel moment pe Facebook primarul staţiunii Buşteni, Mircea Corbu.

Tribunalul Vâlcea a pronunţat, joia trecută, o nouă decizie pe fond în acest dosar care are ca obiect „obligaţia de a face - stabilire linie de hotar”.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligaţia de a face. Stabileşte limita hotarului administrativ ce separă cele două unităţi administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni şi Oraşul Buşteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situaţie cu stabilirea tronsonului linie de graniţă prin măsurători în varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dâmboviţa, avizat de către OCPI Dâmboviţa, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, întocmit în cauză de expert Guiu Aurel”, se arată în minuta publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turistă din Germania, grav rănită în Munții Bucegi în timpul unei drumeții

Iohannis, despre fata ucisă de urs: M-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi

Peisaj de iarnă pe platoul Bucegi în luna mai. A nins puternic și s-a depus din nou zăpadă

Risc mare de avalanşe, evaluat la gradul 4, în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Recomandările salvamontiştilor

Partenerii noștri