Limbajul semnelor ar putea deveni limbă oficială în România
Limbajul semnelor ar putea deveni limbă oficială în România. În acest caz, fiecare instituţie publică va fi obligată să angajeze un interpret autorizat care să le ofere asistenţă persoanelor cu deficienţe de auz. Proiectul de lege care prevede acest lucru este iniţiat de un deputat PNL.
Ilie Bolojan: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Acest bărbat cu deficienţe de auz s-a lovit de zidul nepăsării autorităţilor. În absenţa unui ajutor, astfel de persoane ajung să renunţe la rezolvarea problemelor. Iniţiatorul proiectului de lege spune că introducerea unei secţii de limbaj al semnelor la Facultatea de Litere ar putea fi o soluţie pentru ca tot mai multă lume să se specializeze în limbajul mimico-gestual.
„În momentul în care noi, ca stat, vom recunoaşte limbajul mimico-gestual ca limba oficială, în acel moment instituţiile statului vor trebui să-i ajute pe aceşti oameni punându-le la dispoziţie interpreţi”, afirmă Adriana Săftoiu, deputat PNL.
„În România, peste 24.700 de persoane sunt încadrate în grad accentuat de handicap şi folosesc limbajul mimico-gestual. Dintre acestea, 21.100 sunt adulţi, iar peste 1.600 sunt copii”, relatează Ana-Maria Tuică, jurnalistă Digi24.
„În comunicarea publică cu siguranţă este o obligaţie foarte clară pentru că vizează dreptul la acces la informaţii de interes public”, spune Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.
„Persoanele surde nu ştiu cu cine să voteze, la fel la spital, sunt probleme de comunicare între pacient şi doctor”, afirmă Mihail Grecu, preşedintele Asociaţiei Surzilor din România.
La noi, doar 136 de persoane din cele peste 500 care au învăţat limbajul mimico-gestual sunt autorizate să lucreze într-o instituţie publică. Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Asociaţia Surzilor sunt cele care autorizează certificatele de interpret. Acest pas este esenţial. Legea prevede că numai interpreţii autorizaţi pot lucra în instituţiile statului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News