Video La o lună după ce podul din Neamț s-a prăbușit, localnicii încă așteaptă o soluție. „Sunt oameni care nu ajung la serviciu"
A trecut mai mult de o lună de când un pod peste Siret, din județul Neamț, s-a prăbușit, însă nu a fost înlocuit cu nimic. Discuțiile despre o structură din pontoane, făcută de armată, nu s-au concretizat. Oamenii care treceau zi de zi pe pod ca să meargă la serviciu, la doctor sau la cumpărături spun că, dacă nu pot traversa râul, trebuie să ocolească zeci de kilometri.
O fată de 13 ani s-a înecat în Siret
Cazul podului prăbușit la Luțca intră în vizorul DNA
Tradiția lucrului de mântuială la români
Ce spune constructorul care a reabilitat podul prăbușit de la Luțca
Mărturii despre podul care s-a rupt în Neamț
Cronica unei lucrări sortite eșecului: podul de la Luțca
Reacțiile localnicilor după prăbușirea podului de la Luțca
Cei cinci tineri care au murit înecați în Siret încercau să se salveze unul pe celălalt
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Cinci localități au rămas complet izolate de când podul peste râul Siret, care face conexiunea între Luțca și Sagna s-a prăbușit. Ca să ajungă în Roman, cel mai apropiat oraș, localnicii sunt nevoiți să parcurgă kilometri în plus.
Femeie: „Sunt oameni care nu ajung la serviciu și le taie din salariu, sâmbăta, duminica nu se duc, pierd banii. Suntem izolați la o zvârlitură de băț de Roman”.
Bărbat: „Tre să înconjurăm atâta. Cred că mor eu și podul ăsta nu-l mai face”.
Bărbat: „Avem nevoie de ceva la comună, nu putem să ajungem, tre să ocolim”.
Cel mai greu este pentru bolnavii din zonă.
Bărbat: „ E foarte greu, sunt bolnav”.
Reporter: Vă este greu să ajungeți la medic?
Bărbat: „Și la medic, și la orice. Puteau să facă din pontoane, din ceva să facă, să treacă omu, să se ducă la comună și să-și facă treaba”.
Filip Panait, medic de familie comuna Bâra: „Sunt foarte afectat, atât eu, cât și pacienții mei, pentru că ambulanțele ajung târziu, pentru că se produc ambuteiaje pe drumul ocolitor spre Gâdinți și pentru că drumul este mult mai costisitor decât până acum. Toate urgențele sunt foarte foarte greu de rezolvat”.
Între timp, la pod încă se fac anchete și expertize.
Gheorghe Iacob - primarul comunei Sagna: „Am înțeles că s-a renunțat la a mai face un pod de pontoane. Am înțeles că prețurile mari care au fost aduse la cunoștința prefectului și n-are cine să le plătească. Ne este greu, dar o să vedem, sperăm într-o soluție benefică pentru toate cele 5 comune până la edificarea noului pod”.
Podul este în administrarea autorităților județene. Contactat de jurnaliștii Digi24, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț spune că nu este de competența lui să comenteze acest subiect.
Dragoș Chitic - vicepreședintele Consiliului Județean Neamț: „Nu pot să dau o declarație corectă și competentă pe un subiect pe care nu-l știu. Nu sunt persoana competentă să pot să vorbesc pe subiecte pe care nu le coordonez”.
Până la momentul difuzării acestui material, nici prefectul județului Neamț, nici președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor Digi24 și nu au oferit o explicație cu privire la situația în care se află localnicii din zonă, după prăbușirea podului.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News