Live

Hotelierii români angajează tot mai mulţi muncitori străini, din cauza lipsei de interes a angajaţilor români

Data publicării:
Imagine din staţiunea Olimp de pe litoralul românesc. Foto: Inquam Photos/Daniel Stoenciu

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

„Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde”, a afirmat Ile.

Una dintre măsurile urmărite de către hotelieri pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România.

„Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă”, a spus Ile.

Reprezentantul FIHR speră că autorităţile române vor reduce fiscalitatea în domeniul HORECA, fie că acest lucru se va face prin proiectul ministrul Economiei, Claudiu Năsui - zero taxe pentru HoReCa, „fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi”.

„Sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat Călin Ile.

Recent, guvernul a aprobat suplimentarea la 50.000 a numărului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi morți și 20 de răniți după ce un șofer de 17 ani a intrat cu mașina într-un autobuz, în județul Hunedoara

Guvernul alocă fonduri pentru programul „Electric Up”. Până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate obține finanțare

România va primi anul acesta 100 de mii de muncitori străini. Angajator: Nu i-am adus că ne costă mai puțin, dar nu avem alternativă

Proiectul de lege care vizează obligaţia asigurării RCA a trotinetelor şi bicicletelor electrice, discutat în ședința de guvern de joi

Partenerii noștri