Horia-Roman Patapievici, despre cel mai mare rău al societăţii noastre
„Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează”. E un avertisment lansat de filozoful Horia-Roman Patapievici într-un interviu acordat Digi24, în care face o radiografie a societăţii româneşti. Avertismentul e urmat şi de un sfat: „Lucrurile nu se fac prin apariţia omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirlă. Schimbarea trebuie să vină de la noi, prin atitudine civică, zi de zi”.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Reporter: Dle Horia Român Patapievici, într-unul dintre dialogurile cu domnul Gabriel Liiceanu spuneați că solidaritatea impostorilor este chiar mai mare decât cea a oamenilor de valoare. Mai este valabilă astăzi afirmația?
Horia-Român Patapievici: Da, se adaugă și solidaritatea infractorilor. Edmond Burke spunea că, pentru ca răul să izbândească, e suficient ca oamenii de bine să nu facă binele de care sunt capabili. Și probabil că asta e drama societății noastre. Dacă va uitați la prezența la vot, ea e întotdeauna redusă. Dacă oamenii ar vota, dacă oamenii s-ar mobiliza pentru cauzele civile, nu atât de dramatic cum o fac acum, pentru că acum e o situație de criză severă, dacă ar face-o, ar fi mult mai bine.
Reporter: De multe ori am văzut figuri marcante printre cei care manifestau în fața Guvernului, de ce nu sunt și în prim-planul politic? De ce nu iau atitudine acolo unde contează?
Horia-Român Patapievici: Dacă ai o atitudine civică, nu e obligatoriu să faci politică. După aceea s-a spus că intelectualii nu sunt în politică. Intelectualii au fost eliminați din politică. Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează. E un model de promovare politică care e bazat pe solidaritatea în rău, solidaritatea în activități vicioase și nu solidaritatea în bine. De-aia aveți atât de puțini intelectuali sau oameni de valoare. Îl aveți pe Mihai Șora în piață. Vă așteptați ca Mihai Șora să facă politică?! Nu! Dar ce ne așteptăm este că exemplul lui să rușineze pe cei care nu sunt în regulă, or nu-i rușinează deloc. Pe ei nu-i rușinează nimic.
Reporter: Cine trebuie să ne pună pe drumul drept?
Horia-Român Patapievici: Păi...noi. Nu cineva.
Reporter: Cum?
Horia-Român Patapievici: Prin asociativitate, prin luciditate, prin vot. Prin atitudine civică de zi cu zi. Atitudinea civică de zi cu zi, dacă ești șofer, este să nu încalci reguli elementare: să nu treci pe linia de tramvai, să nu claxonezi ca dementul. Să ai respect față de colegii tăi de trafic. Lucrurile nu se fac prin apariția omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirl[. Nu! Noi, noi, noi. Fiecare dintre noi. Uitați-vă ce fac oamenii de la Sibiu cu #vavedem. Radu Vancu, oamenii de acolo. Admirabil! Dar e o atitudine de criză. Pentru că acum este o criză și oamenii sunt în stradă.
Dar atunci când nu este criză, trebuie să se manifeste acest spirit: între a încalca legea, a o nesocoti și a o respecta trebuie să alegi întotdeauna respectarea ei. Și am dat exemplul șoferilor pentru că toți suntem șoferi. Și ne comportăm ca niște canibali față de colegii noștri șoferi în trafic. Mergem la impact, la izbeală, la trosneală. E îngrozitor! De aici trebuie să înceapă lucrurile.
Așa cum se spunea că națiunea este un plebiscit de fiecare zi, să știți că o națiune sănătoasă este cel puțin un act civic al tuturor oamenilor în fiecare zi.
Reporter: Care este cel mai mare rău al societății noastre?
Horia-Român Patapievici: Delăsarea, cred că delăsarea. Atenție, aici vorbesc de oamenii care sunt în regulă, care sunt buni, nu mă refer la cei care în mod activ fac rău. Pentru că răspunsul pentru ei e diferit. Oamenii care fac răul trebuie, cum spunea Petre Țuțea despre comunism, că el trebuie combătut cu Codul Penal, la fel și cu infractorii. Ei trebuie combătuți, oamenii care fac răul, cu Codul Penal.
Noi avem o atitudine duplicitară. Când europarlamentarii sunt la Bruxelles sau când demnitarii se duc acolo, ei au atitudinea iresponsabilă a celui care dă din cap, aprobă, promite orice și știe bine că n-o să facă ce spune că va face. Când vine în țară, reia discursul standard care este al celui care e decis să facă răul, ca să îi meargă lui mai bine deasupra tuturor.
E o atitudine duplicitară care se reflectă în totul. Unul e discursul față de Europa, altul este discursul în țară.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News