Live

Gabriela Firea: Ministerul Familiei va solicita aducerea în țară a bebelușului aflat în spital în Danemarca, atunci când se va putea

Data actualizării: Data publicării:
Gabriela Firea, ministrul Familiei. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a transmis, duminică, pe Facebook, că luni dimineață va solicita aducerea în țară a bebelușului spitalizat din Danemarca, atunci când starea de sănătate i-o va permite.

„În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse fac următoarele precizări referitor la cazul familiei din Danemarca al cărui copil se află în prezent spitalizat, părinților fiindu-le interzise legăturile cu acesta:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină.

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului.

De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista și pe părinții minorului aflați într-o situație extrem de dificilă”, arată mesajul Gabrielei Firea de pe Facebook.

Părinții unui bebeluș de numai o lună, români, au fost arestați în Danemarca pentru patru săpătămâni. Medicii de acolo au cerut ajutorul poliției după ce copilul a fost adus la spital, iar starea lui le-a trezit suspiciuni.

Ambasada României la Copenhaga a obținut permisiunea de la centrul de arest unde se află mama copilului ca aceasta să fie vizitată de reprezentanții Ministerului român de Externe.

Se fac demersuri similare și pentru o vizită la tatăl copilului, care este deținut într-un alt centru.

Copilul se află în continuare în spital.

Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”.

Ambasadorul Danemarcei în România, invitat la Comisia de politică externă a Senatului

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat că, luni, îl va invita pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti la o discuţie în comisie referitoare la „cazul extrem de grav” al familiei Rotundu, care se află în detenţie, fără „vreo verificare prealabilă”, sub acuzaţia de tratamente abuzive împotriva bebeluşului lor de cinci săptămâni.

„În acest caz dramatic din Danemarca, familia Rotundu cu copilaşul de 5 săptămâni - părinţii Sorana şi Ionuţ au exclusiv cetăţenia română şi au drept de rezidenţă în Danemarca, iar copilul (...) prin naştere dobândeşte cetăţenia română, chiar dacă nu are deocamdată certificat de naştere românesc.

Din ce am discutat cu cei de la MAE, Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga va procesa rapid, în această situaţie excepţională, documentele pentru acordarea actelor de identitate româneşti şi pentru bebeluşul Mathias.

Situaţia este foarte serioasă şi a generat deja reacţii publice în mediile din societatea românească şi mediile româneşti din străinătate. (...) Este firesc ca statul român să intervină foarte rapid.

Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie. Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român”, a declarat, pentru Agerpres, Corlăţean.

Senatorul PSD a explicat că este interesat de „o cooperare rapidă, corectă, transparentă, pentru că este foarte multă lipsă de transparenţă deja din partea autorităţilor daneze”.

„Acesta este motivul suplimentar pentru care am luat decizia să îl invit săptămâna viitoare pe domnul ambasador al Danemarcei la Bucureşti. Luni aş dori să adresez invitaţia pentru a avea o discuţie la nivelul Comisiei de politică externă din Senat. (...) Eu sper să aibă loc în săptămâna care începe această întâlnire cu ambasadorul Danemarcei. Va fi o discuţie purtată în termeni corecţi, diplomatici între state partenere în Uniunea Europeana şi NATO”, a adăugat Corlăţean.

„Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze şi o posibilă culpă medicală, un malpraxis, la nivelul celor care au gestionat neinspirat momentul travaliului şi naşterii, de la bun început. Sunt lucruri de discutat, le vom discuta în spirit constructiv şi este necesară o cooperare corectă astfel încât adevărul să prevaleze şi nu eventual tentaţiile de a acoperi greşelile unui sistem, aşa cum am mai văzut şi în alte state, cum este cazul Norvegiei, Germaniei şamd”, a mai spus Titus Corlăţean.

Senatorul a menţionat că pentru această invitaţie nu are nevoie „de niciun fel de accept de la Biroul permanent al Senatului”.

„Am această competenţă ca preşedinte al Comisiei de politică externă şi este obligaţia şi altor structuri parlamentare şi guvernamentale să reacţioneze foarte rapid, fiind vorba de protecţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate”, a conchis Corlăţean.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

Franța a dublat producția de obuziere Caesar pentru a accelera livrările pentru Ucraina

Zelenski: Ucraina a primit al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca

Suedia și Danemarca alocă o sumă uriașă pentru a cumpăra vehicule blindate. Câte dintre acestea vor fi donate Ucrainei

Partenerii noștri