Live

Frica de concediere afectează tot mai mulți români. Psiholog: Sunt oameni demotivați și oameni care vor să demonstreze exagerat

Data publicării:
Frica de concediere afectează tot mai mulți români. Foto: Captură Digi24

Tot mai mulți angajați se confruntă cu frica de concediere. Aceasta are și un nume dat de specialiștii care o tratează în cabinet. Ea se numește „anxietate de concediere”. Această teamă le dă dureri de cap angajaților, la propriu. Frica le crește nivelul de stres și le afectează sănătatea. În același timp, din dorința de a scăpa de această teamă, cei mai mulți se gândesc să plece de la job-ul pe care îl au și caută alte oportunități. În final, este un cerc vicios pentru angajați și angajatori.

-Cred că în fiecare dintre noi există această nesiguranță și uitându-mă la ce se întâmplă în jur, fără să vrei simți această teamă, chiar dacă angajatorul nu ți-ar da motive să simți lucrul ăsta.

-Da, câteodată mă gândesc că poate toți suntem de înlocuit și, sigur, mi-e teamă în anumite momente că îmi voi piere locul de muncă, dar sunt optimistă că voi găsi altceva.

76% dintre români se tem că ar putea rămâne fără locul de muncă, potrivit unui studiu recent Ipsos. Specialiștii numesc teama de a deveni șomer drept anxietatea concedierii.

Matei Stănculescu - psiholog: Cred că undeva pe la vreo 70% dintre clienții mei trăiesc această anxietate și ea se manifestă prin două tipuri de comportament mari și late: 1, oameni care își caută deja un alt loc de muncă și deci sunt demotivați de absolut tot ce fac azi și 2, oameni care vor să demonstreze exagerat, care înghit tot ce li se cere și care, în felul ăsta, își neglijează viața personală, ajung către insomnie sunt pe autostradă către burnout, au probleme de alimentație și așa mai departe.

Aceste temeri nu sunt tot timpul justificate, spun specialiștii în piața muncii.

Bogdan Badea - specialist HR: Este greu să negi faptul că un om care a văzut 10, 20, 30, 50, 100 dintre colegii lui plecând în ultima lună se poate liniști și poate rămâne acolo fără să aibă așa măcar un mic dubiu că s-ar putea să fie și el printre cei care vor fi concediați în valul următor. În al doilea caz, când vorbim de oameni care au doar temeri, doar anxietăți că vor fi concediați, nu s-a întâmplat nicio concediere în compania lor, probabil că principalul motiv este zona de știri, zona de semnale care vin mai ales dinspre America.

În România, rata șomajului rămâne scăzută. În luna decembrie a anului trecut aceasta era de 5,6%.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

300 de angajaţi ai șantierului naval Damen Mangalia vor fi disponibilizați. Reacția sindicatului

Germania este „kaput”: Cum s-a împotmolit motorul economic al Europei de Rusia și China. Criza Volkswagen, doar vârful icebergului

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Concedieri la Ford: mii de locuri de muncă de la fabricile din Europa vor fi desființate

Partenerii noștri