Fondul de garantare al pensiilor private va putea prelua în administrare portofolii de clienţi din Pilonul II
Guvernul se pregăteşte pentru ieşirea administratorilor privaţi, acoperă un vid legislativ, dar asta arată că de fapt nu vrea să cedeze şi să mai relaxeze din condiţiile draconice impuse prin Ordonanţa 114.
8,2 milioane de români au pierdut câte 250 de lei în doar o săptămână
Vîlceanu, despre afacerile familiei cu statul
Cîțu, replică dură pentru Ciolacu despre prezentarea bugetului
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Guvernul a decis ca administrarea pensiilor private obligatorii să poată fi preluată în ultimă instanţă de fondul de garantare din domeniu. S-a stârnit o mare îngrijorare că ar putea fi primul pas către naţionalizare.
Este acoperit un vid legislativ. Chiar nu avem norme despre ce se întâmplă dacă un fond de administrare părăseşte piaţa şi lasă portofoliul de clienţi în aer. Până acum când cineva ieşea, activul era preluat de alte firme. Dar acum, cu acele constrângeri mari impuse administratorilor de ordonanţa Vâlcov-Teodorovici există riscul de a rămâne în aer cu portofolii întregi şi active de miliarde de euro. Nu exista o bază legală.
Ceva trebuie totuşi să ne îngrijoreze. Faptul că grija guvernului este de a se pregăti pentru ieşirea administratorilor şi mai puţin grija de a- i împiedica să iasă, să le facă anumite concesii. Şi nu mai e timp pentru corecţii.
Şapte din cele opt fonduri de administrare din pilonul II au ameninţat că vor renunţa la afaceri
Şapte din cele opt fonduri de administrare din Pilonul II, unde există active de peste 10 miliarde de euro, au ameninţat că vor renunţa la afaceri dacă cerinţele de capital introduse prin ordonanţa 114 nu vor fi reduse. Administratorii ar trebui ca la începutul anului să vină de acasă cu 800 de milioane de euro. Pentru acest scenariu s-a pregătit guvernul cu introducerea în joc a fondului de garantare a pensiilor private. Când ministerul de finanţe a anunţat modificarea ordonanţei pe segmentul bancar a promis schimbări şi pentru Pilonul II. Una dintre cerinţe era ca fondurile să accepte investiţiile în parteneriatele public privat, acceptată şi mai nou legiferată.
S-a discutat de reducerea cerinţelor de capital, de majorări în mai multe tranşe, dar nimic concret nu s-a mai întreprins. Asta arată ca şi cum guvernul a uitat sau vrea să uite această problemă, ceea ce deschide uşa de ieşire pentru administratorii privaţi.
Iar timp pentru a modifica legislaţia nu mai există. Cerinţele de capital trebuie îndeplinite de la 1 ianuarie 2020, adică fondurile să iasă până în decembrie. Sună a timp suficient, dar de fapt acestea sunt etapele finale. Deciziile de ieşire se vor lua mult mai repede. Specialiştii din domeniu atrag atenţia că, pentru a avea timp pentru toate procedurile, administratorii vor lua decizia cel mai târziu în august. Adică în doar câteva luni. Iar după acel moment nu mai există loc de întoarcere. Trebuie îndeplinite diverse cerinţe - adunări generale, notificări ale autorităţii de supraveghere şi toate acestea cer timp.
Iar de la începutul anului viitor, fondul de garantare se poate trezi cu un activ uriaş în administrare ceea ce îi pune la încercare capacitatea de administrare. Dacă cele şapte fonduri se vor ţine de cuvânt, practic se va transfera un portofoliu uriaş care trebuie gestionat de o instituţie fără o experienţă de acest fel, mai ales la o dimensiune atât de mare.
O entitate a statului va ajunge totuşi să administreze pensiile private obligatorii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News