Live

Video Experiment Digi24. Oamenii se expun la bacterii periculoase, fără să-și dea seama. Greșelile pe care le facem

Data publicării:
Oamenii se expun, fără să-și dea seama, la bacterii extrem de periculoase. Foto: Shutterstock

Românii se expun, fără să-și dea seama, la bacterii extrem de periculoase. Asta a reieșit dintr-un experiment făcut de jurnaliștii Digi24. Specialiștii atrag atenția că fără puțină grijă, obiceiuri simple, precum băutul unui suc sau folosirea bancnotelor pentru plăți, pot provoca probleme de sănătate.

Am pornit de la români, de la care am încercat să aflăm dacă sunt sau nu atenți să-și șteargă dozele înainte să le bea. Mulți respondenți au recunoscut că nu fac asta.

Apoi am dus la un laborator trei doze de suc, cumpărate de pe rafturile supermarketului și de la un tonomat.

Înainte să fie recoltate probe, una dintre doze nu a fost ștearsă deloc, alta a fost ștearsă cu un șervețel, iar cea de-a treia cu un șervețel îmbibat în alcool.

Anișoara Hîncu - biolog: Suprafața de prelevare va fi exact această zonă, care intră în contact cu buzele noastre atunci când desfacem recipientele de suc. După ce vor fi însămânțate toate probele vom adăuga un strat de medii specifice microorganismelor pe care încercăm să le identificăm.

Am dus la analize și o bancnotă de 50 de lei și un card. Rezultatele au apărut după ce plăcile cu probele au fost incubate trei zile la 30 de grade Celsius. Cum era de așteptat, în cazul dozei de suc neșterse au fost descoperite bacterii.

Alexandru Cîrîc - director Institut de Cercetare: E-coli nu a fost prezent. Dar pe lângă e-coli sunt o sumedenie de bacterii, care pot impacta asupra sănătății. Vorbim despre bacterii precum listeria, salmonela, lucruri care ne pot face rău. Există un risc când nu ștergem suprafața dozei.

Dozele șterse cu un șervețel uscat și un șervețel îmbibat în alcool nu au avut nicio bacterie. În ceea ce privește rezultatele de la cash versus card, doar pe bancnotă au fost probleme.

Alexandru Cîrîc - director Institut de Cercetare: Pot fi bacterii care să nu impacteze sănătatea celui care folosește bancnota, dar pot fi și patogeni, care ne fac rău.

Biologii spun că rezultatele obținute sunt strict pentru aceste cinci probe. Pe altele ar putea exista mai multe bacterii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Animalele din regiunile devastate de inundații din Spania, expuse la boli din cauza străzilor pline de noroi și gunoaie

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri