Experiment Digi24. Cu ce se confruntă străinii care vor să meargă cu autobuzul prin București
După ce aventura unui turist străin în mijloacele RATB a fost viralizată pe net, o echipă Digi24 a făcut un experiment. A încercat să vadă cu ce se confruntă un străin care, odată ajuns pe Otopeni, vrea să circule cu mijloacele de transport în comun. Prima dificultate e chiar la ghişeele RATB, unde vânzătorii nu ştiu engleză, vorbesc doar prin semne. Apoi, în faţa aparatului de validare, toate informaţiile sunt doar în limba română. Ca să răzbească prin micul Paris, turiştii străini trebuie să apeleze la alţi călători.
USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană
Sute de mașini și mii de case au fost confiscate în 2024 de la infractori
Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie. Cât va costa litrul de benzină și de motorină
Prognoza meteo de Revelion
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor
Răsturnare de situație: șoferul din Argeș care a intrat cu mașina în pietoni e acuzat de tentativă de omor. Ce au descoperit polițiștii
O familie întreagă a pierit pe „Drumul morții”, la Suceava: a intrat cu mașina într-o cisternă și a luat foc. Imaginile tragediei
Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel nu are nicio simpatie pentru extremism. Detestă populismul”. Ce spune despre preoții „propagandiști”
-Două persoane?
-Şi cum îl folosim, ce facem cu el? E un card sau cum arată?
-Uite-aici, pui pe aia ....
Un călător se oferă să ne ajute şi ne arată pe desen cum ar trebui procedat.
-Şi trebuie să apăsăm ceva?
-Nu, în autobuz, în autobuz...
-Nu aveţi nicăieri scris în engleză?
Aparatele din autobuz au afişaj doar în limba română, însă găsim un panou şi în engleză care ne explică că un semnal sonor scurt ne va anunţa că am validat corect cardul. Pe drum, ne întâlnim cu un turist portughez, care ne spune că la ei lucrurile sunt mai simple:
-Cumperi biletul, dar nu trebuie să îl pui în niciun aparat. Nu aveţi semne, nimic în engleză.
-Deci, poate fi complicat?
-Pentru cineva căruia îi e ruşine să pună întrebări, da.
Ajungem în Gara de Nord, capătul de linie al unuia dintre autobuzele care preiau călătorii de la aeroportul Otopeni. Ne întâlnim cu un turist din Elveţia care vrea să ajungă la Grădina Botanică şi îl oprim chiar când e pe punctul de a se urca în autobuz fără bilet.
-Nu e posibil să îl cumperi în autobuz?
-Nu.
-Nu?
Discuție turist – vânzătoare:
-Vreţi un autobuz spre aeroport? 780?
-Nu, la Grădina Botanică.
-Aa...
Şi de data aceasta, sare în ajutor un alt călător, care se oferă să fie translator.
-Ce poate să ia până la Grădina Botanică? Câte staţii?
-Trei. Bun, trebuie să luaţi unul din ăstea, trei staţii.
-Ce îmi spune aici?
-Să apropiaţi cardul.
-Deci, o singură dată, da?
-Da, doar trebuie pus în faţa aparatului.
Pentru turişti, informarea eficientă este un factor important atunci când îşi aleg destinaţiile de vacanţă, spun specialiştii în turism.
„Cu cât avem mai multe informații, suntem tehnologizaţi şi avem personal mai bine pregătit, cu atât review-urile vor fi mai bune şi rezultatele turistice ale României la fel. Dacă avem bine prezentat în câteva limbi de circulaţie internaţională ceea ce trebuie să facă un turist care călătoreşte cu autobuzul din Otopeni spre centru, le-am uşura mult sarcina oaspeţilor noştri”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.
Am solicitat un punct de vedere reprezentanţilor RATB despre modul în care se pot informa turiştii străini, însă până la acest moment nu am primit niciun răspuns.
Regia de transport Bucureşti susţine că la toneta unde se vând cartele de transport la aeroportul Henri Coandă sunt afişate instrucţiuni şi în engleză, iar pe liniile Expres există cel puţin un controlor care vorbeşte limbi străine.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News