Emoția distructivă în relații. Cum recunoaștem gelozia patologică
În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută, iar 3 din 10 declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihologic de către partenerul de viaţă.
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
Protest uriaș la Istanbul: Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru Palestina, condamnând atacurile israeliene din Gaza
Puțină gelozie nu face rău unei relații, dar tot ce-i mult strică. Teama constantă de a fi înşelat, dar mai ales cea de despărţire şi singurătate scot la suprafaţă probleme psihice care, nerezolvate, pot avea urmări grave. Nu de puține ori se ajunge la violență sau chiar crimă.
O persoană din trei este geloasă, spun studiile. În multe situaţii, gelozia poate să devină incontrolabilă și se transformă în coșmar.
„Comportamentul este modificat. Partenerul devine din ce în ce mai intruziv în viaţa partenerului, încearcă să-i controleze toate acţiunile, încearcă să îl urmărească, devine suspicios”, afirmă Mihai Bran, medic psihiatru.
„Verificăm de fiecare dată telefonul partenerului, îi verificăm căsuţa de Facebook, îi verificăm adresa de email, însă nu facem altceva decât să creştem şi mai mult emoţia de gelozie pentru că avem impresia că doar aşa putem gestiona lucrurile”, explică Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.
Acest comportament poate avea urmări grave asupra sănătăţii. Psihologii spun că femeile care trăiesc în relaţii cu bărbaţi geloşi vor face atacuri de panică şi vor dezvolta chiar tulburări de stres post traumatic, mai ales dacă partenerul este violent.
„De multe ori femeile se simt dependente de partener chiar dacă acesta le agresează, abuzează fizic, verbal, sexual. Ele preferă să rămână în acea relaţie. Le e frică de un nou început”, spune Mihai Bran, medic psihiatru.
„Uneori se poate ajunge la violenţă domestică. Noi ştim că cele mai multe crime pe care bărbaţii le fac într-o relaţie maritală pornesc de la o emoţie de gelozie”, afirmă Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.
Ca să nu se ajungă în astfel de situaţii, specialiştii spun că femeile trebuie să ceară ajutorul la timp. De asemenea, şedinţele de psihoterapie sunt indicate ambilor parteneri.
Citiți și: Româncă răpită, sechestrată și bătută în Corsica. O poveste de dragoste terminată prost
Când devine gelozia o boală periculoasă? Povestea Mariei, o femeie terorizată de soț
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News