Live

Director Protecția Consumatorilor: Care este riscul contaminării cu noul coronavirus prin alimente

Data publicării:
Foto: arhivă GettyImages

Nu există dovezi potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, afirmă șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel. El contrazice astfel rezultatele preliminare ale unui studiu prezentat de Universitatea din Bucureşti.

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul SARS-CoV-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a declarat Paul Anghel, director în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, citat de Agerpres.

El afirmă că coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ci au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.

„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, a mai menţionat Paul Anghel.

El subliniază că studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

„Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, precizează Anghel.

El a subliniat că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, în opinia sa „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

Citește și: Recomandările medicului Virgil Musta pentru ziua votului. Unde e pericolul mai mare să ne infectăm

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO Paul Anghel (ANPC) a postat imagini cu scaunele deteriorate ale unui avion: „Te poţi îmbrăca în salopetă să te protejezi”

Pui cu salmonella provenit din Ungaria și Polonia și ferme din România, retras de pe piață. Ce spune ANPC despre „puiul vopsit”

Când și cum poți obține compensații din partea companiilor de zbor. Șeful ANPC: Solicitaţi în scris şi depuneţi o reclamaţie la ANPC

Șeful ANPC, despre inspectorii care iau șpăgi: „Crenvurști” le spuneam. Vina cea mai mare este a operatorilor economici

Partenerii noștri