De la 1200 în urmă cu câțiva ani, numărul cerșetorilor din Oradea a scăzut sub 200. Ce măsuri au luat autoritățile
Tot mai puțini cerșetori pot fi văzuți pe străzile din Oradea. Dacă în urmă cu câțiva ani numărul lor depășea 1200, acum sunt mai puțin de 200 - spun polițiștii locali din municipiu. Constatarea se regăsește în bilanțul pe anul trecut al Poliției Locale, o instituție care în Oradea funcționează cu o treime din numărul de angajați permis de lege. Printre neregulile constatate anul trecut se numără și descoperirea într-un apartament a nu mai puțin de 55 de pisici.
Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi pentru șoferii ale căror decorațiuni îi pun pe alții în pericol
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție
Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise
Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși
Stăpânii câinilor periculoși trebuie să plătească o asigurare anuală
Unele țări au decis să-i amendeze drastic pe cetățenii care nu votează
Transportul în comun, mai scump în Iași decât în București
"Dacă în urmă cu 2-3 ani vorbeam de 1200 de persoane pe an, acum am ajuns la 180-190 de cerşetori. Aceste persoane se redică, sunt duse în localităţile de provenienţă, sunt duse cu colegii de la Direcţia de Asistenţă Socială sau Protecţia Copilului, sunt internaţi, preluaţi de unele fundaţii sau structuri", a declarat Cristian Beltechi, directorul executiv al Poliţiei Locale Oradea.
Aceleași măsuri au fost luate și în privința persoanelor fără adăpost din oraș. Polițiștii locali au numărat anul trecut aproximativ 170 de astfel de cazuri. Tot în 2018, angajații Poliției Locale din Oradea s-au confruntat cu o situație inedită.
"Am avut sesizare în cartierul Cantemir, 55 de pisici în apartament. S-a intrat cu alte structuri. Vă gândiţi ce disconfort provoacă jos jus, stânga dreapta în toată scara", a spus directorul Cristian Beltechi.
În plus, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Oradea, polițiștii locali îi pot sancționa cu amenzi de până 2.500 de lei pe cei care hrănesc porumbei sau pisici pe domeniul public.
De altfel, anul trecut Poliţia Locală Oradea a dat peste 22.000 de sancțiuni, în valoare de peste 4 milioane de lei. La acestea se adaugă mai bine de 9200 de avertismente. Pe parcursul lui 2018 instituția a primit 7100 de sesizări scrise sau telefonice, dar și alte 2500 prin aplicația Oradea City Report.
În atribuțiile polițiștilor locali a intrat și verificarea situației terenurilor neîngrijite din oraș.
"Am avut peste 500 de somaţii la peste 500 de proprietari de terenuri, iar la sfârşit au fost supraimpozitaţi cu 500% un număr de 71 de proprietari", a precizat Monica Pantea, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.
În prezent, Poliţia Locală Oradea are în dotare 22 de autoturisme, iar în timpul nopții prin oraş patrulează un singur echipaj.
"Poliţia Locală are un efectiv de 71 de persoane dintre care 60 operativi în condiţiile în care potrivit legii am putea avea un poliţist local la 1000 de locuitori deci undeva la aproximativ 200 de poliţişti locali", a anunțat Florin Birta, viceprimar al municipiului Oradea.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News