Video De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni. Femeile, mai longevive decât bărbații. Explicațiile specialiștilor
Un nou record negativ pentru români. Trăim, în medie, cu 5 ani mai puțin decât restul cetățenilor din Uniunea Europeană, iar medicii pun speranța de viață scăzută pe alimentația proastă și consumul exagerat de alcool. Tot la noi în țară sunt și cele mai mari diferențe între femei și bărbați. Dacă femeile ajung să trăiască până la 80 de ani, bărbații români sunt fericiți dacă ajung să împlinească 70 de ani.
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
Românii trăiesc mai puțin decât restul europenilor, arată cele mai recente date Eurostat.
"Speranța medie de viață la nivel european este, comparativ cu cea din România, cu 5 ani mai mare, deci în jur de 80 de ani. Femeile trăiesc, în medie, 85 de ani, iar bărbații - cam 79-80", explică Ciprian Iftimoaei, sociolog.
În țara noastră, însă, femeile trăiesc, în medie, 79-80 de ani, iar bărbații - între 70 și 73 de ani. Cea mai mare speranță de viață o au bărbații din București, iar cea mai redusă - cei din Moldova.
"Femeile în ziua de astăzi au foarte mare grijă de ele... și felul cum mănâncă, și traiul, pe când noi, băieții, suntem mai nepăsători, așa", spune un tânăr.
"Cred că este vorba despre calitatea alimentelor, unu la mână, și apoi consumul de alcool, care este foarte ridicat la noi în România", e de părere o tânără.
"- Se consumă mai mult bărbații, eu zic.
- Dar de ce se consumă?
- Să muncească mai mult!
- Să muncească?
- Pă... da, nu? Să muncească mai mult", spune o femeie.
"În datoria bărbatului este să aducă și datoria femeii este să fie contabil și administrator. Ei, datorită acestui fapt, femeia trăiește mai mult, că nu muncește cât muncește bărbatul", spune un bărbat.
"- Ce putem face să trăim mai mult?
- Să nu mai ciupim băutură multă și să mâncăm bine", spune un alt bărbat.
În plus, susțin medicii, bărbații români trec mai greu pragul medicului, comparativ cu femeile.
"Ce putem vedea în practica de zi cu zi este o anumită încăpățânare, dacă vreti, din partea bărbaților de a veni la controale medicale, de a-și face controale periodice", spune Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.
Stilul de viață, indiferent de gen, are un impact semnificativ asupra duratei de viață. Românii fac exces de grăsimi, zahar, sare și alcool.
"În fiecare zi, avem urgențe gastroenterologice provenind din boala hepatică cronică, cu etilogie toxică - consumul de alcool în exces. Si, din ce în ce mai multe persoane tinere ajung în urgență", remarcă Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași
Cei mai longevivi sunt cetățenii din Spania, Italia, Franța și Țările nordice.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News